Iran heeft eerder deze maand een christelijk echtpaar opgepakt en vier dagen lang lichamelijk en psychisch gemarteld. Ook dreigden de autoriteiten hun 4-jarige dochter op te sluiten in een ‘instituut’, meldt het Amerikaanse persbureau Compass Direct.

De 28-jarige Tina Rad uit Teheran is aangeklaagd wegens ‘activiteiten tegen de heilige religie van de islam’, omdat ze met moslims in de Bijbel las. Haar 31-jarige man, Makan Arya, wordt ervan beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht. Beiden zijn pas drie maanden christen.

Toen ze na vier dagen vrijkwamen, was Rad zo ziek en mishandeld dat ze niet meer kon lopen. Ze werden gedwongen een borgsom van in totaal 50.000 dollar te betalen en moesten een verklaring ondertekenen dat ze niet langer contact zouden hebben met christenen. De bedreigingen waren niet van de lucht. “Als je niet stopt met ‘jouw Jezus’ klagen we je de volgende keer aan voor afvalligheid”, werd tegen Rad gezegd. In Irans sharia-wetgeving kan afvalligheid leiden tot executie. Momenteel behandelt het Iraanse parlement een wetsvoorstel dat rechters zelfs verplicht de doodstraf op te leggen in het geval van een veroordeling voor afvalligheid van de islam.

Het echtpaar werd opgepakt nadat een familielid van Arya de veiligheidsdienst informeerde over hun christelijke activiteiten. Bij de arrestatie werden boeken, dvds, video’s, cd’s en een fotoalbum in beslag genomen. Hun dochtertje bleef alleen achter.

Ook nu nog zit het echtpaar in grote problemen. Arya heeft geld van zijn vader geleend voor de borgsom, maar kreeg dat alleen onder voorwaarde dat hij zou scheiden van zijn vrouw. Dat zegde hij toe, maar nu weigert hij te scheiden. Zijn vader heeft hem een ultimatum gesteld. Ook is het raam van zijn kledingwinkel ingegooid en heeft het echtpaar dreigbrieven gekregen. Daarin stond onder andere dat Arya zichtbaar moet laten zien dat hij moslim is. Hij heeft nu portretten van islamitische leiders voor zijn ramen geplaatst. De politie weigert Arya en Rad te beschermen. “Het gezin wil het liefst zo snel mogelijk weg”, zegt een lokale christen, die Rad en Arya kent.

De druk op huiskerken en vooral moslims die christen worden, is al jaren onverminderd hoog. “Iedere Iraanse christen die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, komt in de problemen”, zegt Stefan de Groot, Open Doors-veldwerker voor het Midden-Oosten. “Mensen die zich tot het christendom bekeren, zijn vaak erg enthousiast over hun nieuwe geloof. Soms zijn ze zelfs ‘gevaarlijk’ open tegenover familie en vrienden waarna ze door hun sociale omgeving onder druk komen te staan. Ook de staat veroordeelt het als moslims hun religie vaarwel zeggen en christen worden. Volgens de hardliners in Iran plegen zij verraad aan hun familie, de staat en hun geloof. Als deze christenen vervolgens actief naar buiten treden met hun geloof grijpt de staat in. Dat gebeurt regelmatig. Veel ex-moslims worden voor korte of lange tijd onder druk gezet en geïntimideerd. Arrestaties komen de afgelopen maanden met grote regelmaat voor. De meeste christenen zijn bang en brengen het zelden naar buiten als hen wat overkomt.”