The Jerusalem Post

Het niveau van antisemitische daden in Rusland bleef vorig jaar stabiel en betrekkelijk laag, maar door drie gewelddadige gevallen in Moskou binnen drie weken in december 2004, waarvan in de plaatselijke media geen melding gemaakt is, is de gemeenschap opgeschrikt.

Op 16 december werd een Jood uit zuidelijk Rusland in een tram te Moskou gestoken. De 24-jarige Mikhail Yusupov, staatsburger van Israël en in Dagestan geboren, werd in zijn long gestoken, nadat drie jonge Russen hem vragen stelden over zijn afkomst. Dokters zeggen dat Yusupov, na twee operaties in een ziekenhuis te Moskou aan de beterende hand is; zijn toestand is stabiel.

Yusupov was lid van de Marina Roscha synagoge en het gemeenschapscentrum, de grootste gemeenschap in Moskou. Een bron uit de Joodse gemeente zei dat Joodse ambtenaren het onderzoek nauwkeurig volgden, maar het voorval niet aan de Russische media meldden uit vrees dat dat het onderzoek zou hinderen.

Twee van de drie aanvallers zijn aangehouden, maar de plaatselijke politie weigerde tegen de JTA te zeggen welke aanklachten de mannen mogelijk te wachten staan.

In een ander incident op 23 december werd een orthodoxe Jood uit Israël geslagen bij Marina Roscha. Efraim Malov, leraar aan een Joods avondcollege voor volwassenen werd door drie jonge mannen niet ver van de synagoge geslagen. Malov spreekt en verstaat geen Russisch, maar hij kon horen dat zijn aanvallers steeds het woord “evrei” – het Russische woord voor Jood – riepen.

In weer een ander incident deed de politie een verbale en fysieke aanval op een chauffeur in dienst van de Joodse gemeenschap die een menora op zijn auto had staan.

Het incident had op 12 december plaats toen de chauffeur ‘een moslim uit Azerbeidzjan’ de luchthaven van Moskou verliet op weg naar de stad. Een verkeersagent die de auto aanhield zou de man in de borst geduwd hebben terwijl antisemitische scheldwoorden gebezigd werden.

Naar verluidt slaagde de man er in, in zijn auto er van door te gaan en meldde het voorval met het kenteken en het ordeteken van de agent op een politiebureau in de buurt. Tot zijn ontsteltenis, steunde een andere agent echter zijn collega en antwoorde dat de chauffeur het verdiende, zei Vladimir Muterperel, een beambte van Marina Roscha, waar de chauffeur in dienst was tegen de JTA.

Muterperel zei dat de golf van antisemitische incidenten in december, waarbij mensen van zijn organisatie betrokken waren niet eerder zo groot was geweest. Hij zei dat hij niet dacht dat de politie zulke incidenten kon voorkomen en dat zijn organisatie overwoog een speciale veiligheidseenheid te vormen om voor extra veiligheidsmaatregelen te zorgen rond Marina Roscha, waar een grote concentratie van Orthodoxe Joden woont.