De Jordaanse koning Abdullah II stelt de Baptische Wereldalliantie een stuk grond bij de rivier de Jordaan ter beschikking, waar begin 2009 een kerk en een doopcentrum opgericht zal gaan worden.
Dit zal op dezelfde plaats zijn waar Johannes de Doper een kleine tweeduizend jaar geleden Jezus heeft gedoopt. Deze gebeurtenis staat beschreven in de Bijbelboeken Johannes 3 en Marcus 1.
De inwijding van het gebouw staat volgens David Coffey, sinds 2005 voorzitter van de Baptische Wereldalliantie, in het voorjaar van 2009 gepland. Het is de bedoeling dat het centrum niet alleen ter beschikking zal staan voor alleen maar baptisten, maar voor alle christelijke gelovigen. Het hele project zal ongeveer 2 miljoen dollar gaan kosten.

De vele pelgrims uit de hele wereld die jaarlijks naar Israël afreizen, zullen ook gebruik mogen maken van het centrum. Een aantal pelgrims zal het bezoek aan het centrum gebruiken om zich op de historische plek te laten dopen. In 2007 werd dit gebied volgens Jordanië bezocht door 400.000 mensen.

David Coffey is oecumenisch ingesteld en pleit voor samenwerking tussen diverse kerken.
Dit jaar en eind vorig jaar was hij op reis in diverse landen van het Midden-Oosten. Daar sprak hij o.a. met de Israëlische president Simon Peres, met het Libanese staatshoofd en met de Jordaanse koning Abdullah. Coffy sprak zijn zorg uit over de gespannen situatie in het gebied. Ook sprak Coffey met christelijke voorgangers op de westelijke Jordaanoever, dat onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit (PA), en met de minister van Binnenlandse Zaken van de PA.

De vertegenwoordiger van de Europese Baptistische Federatie in het Midden-Oosten (Beiroet), Nabil Costa, verwelkomt het project. Volgens hem is het een teken van erkenning van de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten.
In Jordanië bestaan 20 baptistengemeenten met 2000 leden, in Libanon, waar de baptisten al 150 jaar aanwezig zijn, hebben zij 27 gemeenten met evenveel leden en in Israël inclusief de westelijke Jordaanoever (de gebieden van Judea en Samaria) twintig gemeenten met in totaal 800 leden.
In totaal vertegenwoordigt de Baptistische Wereldalliantie 34 miljoen leden.

Eind april hadden zich, op de plek waar het centrum gevestigd zal worden, ongeveer 15.000 leden van de Orthodoxe kerk verzameld om zich te laten dopen. De Jordaan is op deze plaats tegelijkertijd de grens tussen Israël en Jordanië. Israëlische militairen verhinderden de gelovigen om veiligheidsredenen het doopritueel uit te voeren, omdat volgens de Israëlische autoriteiten het gebied volgt ligt met mijnen. Slechts enkele keren per jaar mogen kleine groepen gelovigen van de Israëli’s het historische gebied betreden. De gelovigen werden in plaats van de Jordaanwater badkuipen en douches ter beschikking gesteld.
Eerder dit jaar had Jordanië de verlenging van bijna 30 christelijke zendelingen en evangelisten uit Amerika geweigerd. Kort daarna werden er twee Egyptische pinkstervoorgangers het land uitgezet, wegens ‘illegale missie activiteiten.’ Een maand later was de Jordaanse koning op bezoek bij George Bush in het Witte Huis.
De aankondiging van het interkerkelijke doopcentrum moet blijkbaar wat koude lucht uit de relaties tussen de Verenigde Staten en Jordanië halen.