LIENDEN – Het KNP:
In het weekend van 11 juni heeft SP-Kamerlid van Bommel (SP) vragen gesteld aan de Minister van Buitenlandse zaken over zijn deelname aan de Bilderbergconferentie. Deze jaarlijkse conferentie, waarbij de ‘groten der aarde’ samenkomen, werd van 9 tot en met 11 juni gehouden in het Zwitserse Sint Moritz.

Het is niet voor het eerst dat de SP vragen stelt over de aanwezigheid van parlementsleden op de Bilderbergconferentie. Eerder al, in 2006, 2008 en in 2009, vroeg van Bommel aandacht voor de aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix en Premier Balkenende.(1) Dit jaar was naast H.M. Koningin Beatrix ook de minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal aanwezig. Opvallend was ook de aanwezigheid van politiek columnist (NRC) en professor journalistiek Marc Chavannes (RUG). Ook adjunct-redacteur van Die Zeit, Mattias Nass en hoofdredacteur van The Economist, John Micklethwait waren aanwezig. Ook staatsecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen was eerder aanwezig geweest, in zijn toenmalige functie van hoofdredacteur NRC handelsblad.

Opvallend is dat in het NRC nooit enig bericht te lezen is geweest over de Bilderbergconferentie en wat daar besproken is. Deelnemers aan de conferentie worden echter geacht een geheimhoudingsverklaring te tekenen alvorens ze worden toegelaten.(2) “Ze moeten beloven helemaal niets naar buiten te brengen. Dat betekent dat ze hun mond moeten houden over wat er wordt besproken tijdens de zittingen, maar ook in de wandelgangen. Ze mogen niet vertellen wie er ook bij waren en in het algemeen de lippen stijf op elkaar houden”.

Zwitserland
De Bilderbergconferentie deed in het gastland Zwitserland een hoop stof opwaaien. In het Zwitserse parlement werd door Dominiqu Bättig (Zwitserse Burgerpartij) in een persoonlijke brief vragen gesteld over de aanwezigheid van Bundesrätin Doris Leuthard op de afgelopen Bilderbergconferentie.(3) Zijn vraag betrof onder andere de soevereiniteit van de staat. In 1991 deed David Rockefeller tijdens de openingsrede van de conferentie namelijk de volgende uitspraak: “We zijn dankbaar ten opzichte van de Washington Post, The New York Times, Time Magazine en andere directeuren van grote media die onze vergaderingen hebben bezocht en hun beloften van discretie al bijna veertig jaar respecteren. Het zou voor ons niet mogelijk geweest zijn om onze plannen voor de wereld te ontwikkelen, als we gedurende deze jaren in de publiciteit zouden hebben gestaan. Echter, de wereld is nu verder ontwikkeld en klaar om naar een wereldregering te marcheren. De supranationale soevereiniteit van een intellectuele elite en wereld bankiers is zeker te prefereren boven het nationale zelfbeschikkingsrecht dat de laatste eeuwen in gebruik was”.

Voordat de Bilderbergconferentie van start ging op 9 juni, riep Dominiqu Bättig de federale autoriteiten op om Henry Kissinger op te pakken als oorlogsmisdadiger. In zijn boek Het proces tegen Henry Kissinger bespreekt auteur Christopher Hitchens verschillende documenten die aantonen hoe Kissenger persoonlijk goedkeuring gaf voor bombardementen waarbij duizenden burgerslachtoffers vielen.(4) Ook zijn er documenten waarin Kissinger als verantwoordelijke kan worden aangewezen voor het gebruik van het uiterst giftige dioxine-gif ‘Agent Orange’, dat als ‘ontbladeringsmiddel’, met miljoenen tonnen over de Vietnamese, Cambodjaanse, Laotiaanse en Thaise jungle werd uitgestrooid. Het voormalige hoofd van de Neurenbergprocessen die na de Tweede Wereldoorlog verschillende Nazi’s berechtte, de Amerikaans generaal Telford Taylor, verklaarde dat Kissinger zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.(5)

Bilderberg Agenda
De afgelopen jaren nemen de protesten rondom de Bilderbergconferentie toe. In een confrontatie tussen Bilderbergleden en actievoerders vertelt Thomas Enders aan één van de actievoerders dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de ondemocratische Bilderberggroep, “We maken alleen onze agenda’s”.

Op een Youtube film zijn de volgende deelnemers te zien: Google oprichter Eric Schmidt, Lord Peter Mandelson, Voormalig Duits minister van Financiën Peer Steinbrück, CEO van de Italiaanse Telecom: Franco Bernabe, de Zweedse bankier Jacob Wallenberg en de baas van Airbus, Thomas Enders.(6) Voor een volledig overzicht van deelnemers kunt u kijken op: http://www.infowars.com/bilderberg-2011-full-official-attendee-list/.

Ondanks de strikte geheimhouding zijn belangrijke delen van de Bilderberg agenda 2011 naar buiten gekomen. Zo schrijft AFP Journalist Jim Tucker dat de volgende onderwerpen op de agenda zijn geweest: de stijging van de olieprijzen; de door Amerika geleidde oorlog in Libië onder de vlag van de NAVO; de verdere ontwikkelingen van de Arabische Lente met als doel destabilisatie; de (in)stabiliteit van de Euro; maar ook het bestrijden van alternatieve media door het wettelijk regelen van internetcensuur.(7)

Bronnen:
1.Zie: http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2008/05/24/het-geheim-van-bilderberg/
2.Dr. H.Ph. Vogel. Zie volledige artikel op: http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/8777/ bilderbergers-tekenen-voor-secrecy.htmlhttp://www.klokkenluideronline.nl/artikel/8777/ bilderbergers-tekenen-voor-secrecy.html .
3.Zie voor de volledige tekst: http://www.wearechange.ch/we-are-change/bilderberg-2011/1805http://www.wearechange.ch/we-are-change/bilderberg-2011/1805 .
4.http://video.google.com/videoplay?docid=-2411718527195635002# .
5.http://www.counterpunch.org/reilly0429.html .
6.Bilderberg members Confronted by Protesters Outside Security Perimeter. Op: http://www.youtube.com/watch?v=aM8op48aruA&feature=player_embedded
7.Wetsvoorstel in de Amerikaanse Senaat: Gerechtigd Voorkomen van Echte Online Bedreigingen voor Economische Creativiteit en Diefstal van Intellectueel Eigendom Wet van 2011, afgekort PROTECT IP. Deze wetgeving zou schending van het auteursrecht gebruiken om als een rookgordijn domeinnamen neer te halen en censuur in te stellen. Op: http://www.govtrack.us/ congress/bill.xpd?bill=s112-968

Lienden, 7 september 2011