“De wortels van de Londense City liggen in de koloniale geschiedenis van het land, van de zakenbanken uit de tijd van het Britse Empire, de vroegste ontwikkeling van handelsmaatschappijen en de nieuwe vormen van geldverdienen waarmee vorsten en parlementen werden geconfronteerd door expansionistische oorlogen. Zijn resultaten zijn niet altijd gunstig voor de democratie. De super geldgenererende City ondermijnt traditionele opvattingen van eerlijkheid. (…) De City verscherpt regionale verschillen en vergroot de greep die Londen heeft op de rest van het land.(…) Maar zonder Londen’s invloed in de wereld en zijn internationale connecties zou Engeland zich in een veel somberder economische situatie bevinden”.

Volgens het Britse blad ‘The Observer’ staat de City eigenlijk los van de rest van het land. Er zijn tussen het zakencentrum waar zich ruim 550 banken bevinden en de rest van het land, onoverbrugbare verschillen.
Er worden in de Londense City bijna 300 talen gesproken. Er is dus sprake van grote etnische diversiteit.
Volgens ‘The Observer’ vreet de City ‘de oude compacte, ongenaakbare blanke natie van binnen weg’. “Het xenofobe, bekrompen Engeland sterft af, net zo zeker zoals het Empire stierf, een nieuw Engeland ontwaakt”.

Van de ruim 300.000 forensen die dagelijks naar de City pendelen werkt meer dan 40% voor een niet-Brits bedrijf en veel van de managers, handelaren, bankemploye’s en advocaten zijn Amerikaan, Duitser, Japanner of Fransman.

Londen herbergt 12% van de totale bevolking en 20% van ’s lands restaurants en andere eetgelegenheden. Het is de meest welvarende stad van het Verenigd Koninkrijk.
De bevolking in de City is gemiddeld jonger dan in de rest van het land. Een op de vier personen in Londen behoort tot een etnische minderheid, vergeleken met 1 op de 20 in de rest van het land.
De Britse regering geeft per hoofd 667 Pond aan openbaar vervoer
in Londen uit vergeleken met 75 Pond in de rest van het land.

Volgens het Centre for Economics and Business Research is het BNP per hoofd van de Londense bevolking de afgelopen 15 jaar verzesvoudigd, vergeleken met niet-inwoners van Londen.

De Londense City staat op de achtste plaats qua omvang vergeleken met een Europese economie. Als de City een staat zou zijn, zou zij boven Zweden, Finland en een aantal Oosteuropese landen staan in termen van economische productiviteit en zij zou met een BNP van ongeveer 2500 Pond per persoon hoger uitkomen dan de rest van Groot-Brittannie.

Londen leeft op de rest van het land net als een vampier op bloed. Alle nationale rijkdommen worden uit het land weggehaald of door Britse multinationals uit de voormalige koloniën geroofd en in de City verhandeld voor de hoogste prijs.

Als gevolg daarvan is de deplorabele toestand van de meeste andere grote steden er alleen maar slechter op geworden. Steden als Liverpool, Leeds, Manchester, Bradford, Birmingham en Blackpool zijn verworden tot centra van grote werkeloosheid, criminaliteit, drugsverslaving, alcoholisme, uitzichtloosheid en wanhoop.

“Er is geen democratie in de City, het is Brittannië zijn laatste verrotte stadswijk, een stedelijke een-partijstaat waar de inwoners behandeld worden als een plaag en waarvan de regering te koop is”, aldus ‘The Observer’.

Er gaat dagelijks voor bijna 640 miljard dollar aan valuta’s over de toonbank. Ook de handel in marken en yen is omvangrijker dan in Frankfurt of Tokio. Dit is te danken aan de aanwezigheid van grote internationale banken in de City.
De invoering van de euro heeft Londen geen windeieren gelegd en algemeen is de verwachting dat de City de belangrijkste handelsplaats zal worden in euro’s na de invoering op 1 januari 2002.

De 500 grootste Europese ondernemingen hebben hun hoofdkwartier in Londen. Dit aantal neemt nog steeds toe.
“We praten over het wereldcentrum van de financiële service-industrie”, aldus de voormalige Londense burgemeester Lord Mayor Levene of Portsoken, Knight Commander of the British Empire (KBCE), die topman van de Bankers Trust International is en voorheen adviseur van de Amerikaanse Morgan Stanley Bank.

De Londense Foreign Exchange Market is de grootste in de wereld. Twee maal groter dan die van New York. Op de Londense aandelenbeurs (London Stock Exchange) zijn meer buitenlandse bedrijven genoteerd dan aan welke aandelenbeurs dan ook.
De Londense City staat op de vierde plaats wat betreft grootste omslagplaats van de wereldhandel. De City is de grootste markt voor buitenlandse aandelenfondsen.

Volgens een rapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) uit 1999 vindt een derde van de internationale valutahandel in de Londense City plaats.
Vanaf 1995 tot 1999 is deze handel met 26% gestegen. De dollar is de meest verhandelde valuta, direct gevolgd door de Duitse mark. Ongeveer 32% van de internationale handel in dollars vindt plaats in de City.

Ruim 60% van de internationale handel in Euro-obligaties vindt in de City plaats. De handel in opties en termijncontracten buiten de beurs om (de zg. Over the Counter Trade) is de afgelopen jaren explosief gestegen, goed voor een gemiddelde jaarlijkse groei van 32% ten opzichte van een peiling uit 1995.

De London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) staat op de tweede plaats onder Chicago, maar door de Europese fusiekoorts tussen diverse beurzen zal LIFFE binnenkort op de eerste plaats staan. Het is dan de grootste  derivatenbeurs van de wereld.
Het London Clearing House, een instituut dat aandelentransacties verrekent met banken en andere financiële instellingen mikt inmiddels op allianties in de Verenigde Staten en Azië.

De London Metal Exchange is de grootste verhandelplaats in de wereld voor koper, aluminium, tin, zink, lood en nikkel.
Op de International Petroleum Exchange worden grote hoeveelheden van de wereldproductie in olie verhandeld. Grote volgeladen olietankers die zich op de oceanen bevinden, verwisselen tijdens hun reis soms meerdere malen van eigenaar. De Londense City is de grootste olieverhandelaar in Europa.

Daarnaast vormt de City ook nog eens het internationale centrum van de diamanthandel, de graanhandel en scheepvaart-en luchtvaartverzekeringen. Graan wordt verhandeld op een van de grootste graanbeurzen ter wereld, die gecontroleerd wordt door de Londense International Grains Council.

De wereldgoudhandel die altijd met geheimzinnigheid omgeven is, concentreert zich traditioneel eveneens in de City. De goudhandelaren hebben zich verenigd in de London Bullion Market Association. Dagelijks wordt er bijna 1000 ton goud verhandeld ter waarde van 10 miljard dollar.

Buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk zijn explosief gegroeid, van 10 miljard Pond in 1979 tot 415 miljard Pond in 1997. Britse investeringen in het buitenland zijn in dezelfde periode gegroeid van 12.6 miljard Pond tot 574 miljard Pond.

British Invisibles (BI), de belangenvereniging die de export van Britse financiële diensten stimuleert kwam twee jaar geleden met gelijkluidende conclusies. Londen is de financiële hoofdstad van de wereld.

Volgens de Britse pers zijn er ook schaduwzijden van de Londense City. Zo is Londen het centrum van handel in gestolen antiek (Sunday Times 16-4-00) en het centrum van handel in copycats, merkartikelen die nagemaakt worden, met name kleding, video’s, cosmetica en parfum (The Observer 6-6-99).
De City is ook het witwascentrum bij uitstek (The Times 1-12-98), omdat het de beste plek is om op een makkelijke manier geld wit te wassen. Het is bijna ondoenlijk alle financiële instellingen adequaat te controleren.

De internationale georganiseerde misdaad had dit al in een vroeg stadium door, met name de Siciliaanse en de Russische maffia. ”Het is een topje van de ijsberg. De City is een absolute poel des verderfs en het zal een poel des verderfs blijven omdat de mensen die erover regeren het niets uitmaakt”, aldus onderzoeker Jeffrey Robinson in ‘The Guardian’. Robinson heeft diverse boeken op zijn naam staan over de georganiseerde misdaad.