Alle baby’s die vanaf nu in Maleisië geboren worden, zullen een identiteitskaart krijgen met een chip, waarop hun gegevens en informatie over hun gezondheid staat vermeldt.
Dit meldt de Maleisische krant ‘The Star’.

De identiteitskaart zal geen foto of vingerafdruk bevatten, maar is alleen bedoeld voor snelle identificatie bij ziekenhuizen in het geval van medische behandeling of bij toekomstige registratie op school.

Een hoge regeringswoordvoerder zei dat de daadwerkelijke invoering pas in 2002 van start zal gaan. Het plan is inmiddels door de Maleisische regering goedgekeurd.
“Deze kaart is een aanvulling op het geboortecertificaat dat een voorgeschreven document is. Deze kaart is niet verplicht, maar we zullen alle ouders adviseren om er een te nemen”, aldus directeur-generaal Datuk Azizan Ayob van het National Registration Department. Volgens Azizan kunnen nu 5 miljoen baby’s en kinderen in aanmerking komen voor deze nieuwe identiteitskaart.

De chip in de identiteitskaart zal, in tegenstelling tot de smartcard die inmiddels alle volwassenen in Maleisië bij zich dragen, alleen beperkte informatie bevatten. Registratienummer, naam, de naam van beide ouders, adres en nationaliteit. Later zal ook de bloedgroep van het kind en andere medische gegevens op de kaart gezet worden.

Maleisië is daarmee het eerste land ter wereld dat via smart cards en identiteitskaarten met chips een verregaande controle over zijn eigen burgers effectueert.