Afrika telde in de afgelopen vier jaar meer dan achthonderd terroristische aanslagen per jaar. Dat bleek in november 2015 tijdens de lancering van een nieuw plan van de Verenigde Naties om gewelddadig extremisme in de regio tegen te gaan.

Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) in Afrika wil in de komende vier jaar 45,7 miljoen dollar besteden aan het bestrijden van de oorzaken van extremisme. Het initiatief richt zich in eerste instantie op landen die direct te maken hebben met gewelddadig extremisme, zoals Kenia, Mali en Nigeria. Daarnaast is ook aandacht voor landen die met de spill-overs kampen, zoals Kameroen en Tsjaad, en andere risicolanden.

De VN schatten dat sinds 2011 meer dan 21.000 mensen zijn omgekomen bij meer dan 4000 terroristische aanslagen in Afrika. Uit de Global Terrorism Database van de Universiteit van Maryland in de VS blijkt dat het aantal aanslagen sinds tien jaar sterk groeit in Afrika.

De operaties van Boko Haram hebben geleid tot interne ontheemding van 1,2 miljoen mensen. Meer dan 200.000 Nigerianen vluchtten naar Kameroen, Tsjaad en Niger. In Kenia resulteerden de acties van Al Shabaab in een inkomstendaling van 25 procent in de toerismesector, een belangrijke sector voor werkgelegenheid en inkomen.
Radicalisering

“We moeten de confrontatie aangaan met de kwesties die Afrikanen afhouden van een productief leven en hen in de richting van dood en verderf jagen”, zei Adboulaye Mar Dieye, Afrika-directeur van het UNDP, gisteren. “We lopen niet alleen het risico dat de recente winst op het gebied van ontwikkeling in Afrika teniet wordt gedaan, maar ook dat toekomstige ontwikkeling gehinderd wordt.”

“Geen enkel land is een eiland en gewelddadig extremisme kent geen grenzen”, zei ambassadeur Olof Skoog, de permanente vertegenwoordiger van Zweden bij de VN.

Het nieuwe VN-programma gaat samenwerken met regionale en nationale instituten, inclusief de overheid, politie en justitie, en religieuze instituten en andere gemeenschappen. Het doel is om een vertrouwensband op te bouwen, signalen van radicalisering vroegtijdig op te merken en daarop adequaat te reageren.

Uit onderzoek blijkt dat sociaaleconomische factoren in Afrika bijdragen aan de radicalisering van jongeren. Het initiatief richt zich daarom ook op het bieden van onderwijs en kansen op werk voor jongeren uit gemarginaliseerde groepen.

Overgenomen van:
www.ipsnews.be