Tijdens een bezoek aan de Filippijnse hoofdstad Manila ontdek­te een team onderzoekers dat het aantal Mormoonse kerkgangers de laatste jaren dras­tisch is gedaald. In Manila en omgeving telden Mormoonse kerken, gebouwd voor een bezoekers aantal van vele honderden, slechts enkele tientallen gelovigen. Dit gebeurde zondag aan zondag.
Dit meldt Ed Decker in het november/december editie van de nieuwsbrief ‘Saints Alive in Jesus’ van de Amerikaanse organisatie van ex-Mormonen in Issaquah, Washing­ton.

De Mormoonse kerken op de Filippijnen en andere landen van Oost-Azië, zoals Tonga en Samoa, maar ook landen als Chili en Brazilië hebben volgens Decker met hetzelfde probleem te maken. De Mormonen maken door hun actieve en systematische manier van zending bedrijven weliswaar vele nieuwe bekeerlin­gen, maar deze blijven echter slechts voor korte tijd.
Volgens Decker claimen de Mormonen hoge aantallen nieuwe gelovigen, maar als je kijkt hoeveel gelovigen zondags de kerk bezoeken, houdt de Mormoonse kerk 1 op de 10 van de nieuwelingen vast.

Degenen die blijven is het vaak om financiële redenen te doen. Decker noemt het geval van een Filippijnse familie die in de kerk bleef, omdat de man meehielp aan de bouw van een nieuwe Mormoonse kerk. Het salaris van de familie was nog nooit zo hoog geweest.
Voorgangers van reguliere kerken in Manila vertelden Decker dat de Mormonen nauwelijks meer onder de armen evangeliseren, maar dat zij hun zendingsac­tiviteiten richten op de Filippijnse middenklasse en de rijke bovenlaag van het land. Een manier van zending bedrijven, typerend voor alternatieve godsdienstige stromingen en secten die financieel in de problemen zitten.

Dit persbericht moet breed weg en in het engels vertaald worden.