In het Amerikaanse Christelijke maandblad ‘Prophetic Observer’, uitgave van ‘Southwest Radio Church Ministries’, Bethany, USA, heeft Dr. Jack Wheaton geschreven over nieuwe ervaringen en problemen met verschillende soorten muziek in deze tijd. Hij is hoogleraar in muziek, en componist en dirigent van enige bekende orkesten.

Hem wordt dikwijls de vraag gesteld: “Moet je rockmuziek bestrijden of ervoor vluchten?”. Hij zegt dat de mensen zich in de eerste plaats moeten realiseren, dat het menselijk lichaam buitengewoon gevoelig is voor muziek. Het heeft niet alleen invloed op emoties, maar het kan ook effect hebben op de belangrijkste organen en systemen in ons lichaam. De trillingen die door de muziek worden veroorzaakt, gaan door ons hele lichaam heen. We horen en voelen dat tegelijkertijd. Mensen die aan rockmuziek verslaafd zijn luisteren niet meer, maar voelen de muziek met hun lichaam.

Muziek is vibratie. Op luchthavens hebben mensen die daar werken oorkleppen en speciale kleding nodig. Het is wetenschappelijk bewezen dat het geluid van het fluitje van een scheidsrechter via een geluidsversterker dodelijk kan zijn. Op de Universiteit van de staat Iowa daarentegen is aangetoond dat prettige, zachte klassieke muziek meer en beter graan oplevert, en dat koeien meer melk en kippen meer eieren geven.

Een grootwinkelbedrijf begon vorig jaar steeds meer last te krijgen van groepjes rondhangend, half verwilderde jeugd. De directie begon echter mooie licht klassieke muziek van Mozart, Bach en Beethoven via de luidsprekers buiten uit te zenden, en weldra verdwenen de gangs en kwamen niet meer terug.
Dr. Wheaton verklaart dit door het feit, dat de mens van nature een beschermend omhulsel bezit, dat een ‘vecht-of-vlucht-.syndroom’ genoemd zou kunnen worden. Plotselinge, scherpe, harde geluiden vertegenwoordigen het begrip ‘gevaar’ voor ons instinctief, beschermend onderbewustzijn. De hersenen reageren daar onmiddellijk op en sturen signalen naar verschillende delen van het lichaam die een uitbarsting van energie tot gevolg hebben voor een afweerreactie.

De Yogi’s (hindoes) in India zijn hier al eeuwen mee bekend en maken er gebruik van om mensen in een bepaalde gemoedstoestand te brengen, gunstig of ongunstig, kalm of vijandig.
Sommige Amerikaanse Indianen spelen ook een bepaald soort muziek bij hun oorlogsdansen om persoonlijke angst voor gevaar te overwinnen, of om hen heel strijdlustig te maken. Muziek is voor hen een wapen.

De hele lawine van lawaai, die in rockmuziek bestaat, kan in oervorm in primitieve muziek worden teruggevonden. Het dient om agressiviteit te stimuleren. Het maakt rebels, het vervreemdt kinderen van hun ouders. De teksten zijn vaak obsceen. Het gedrag van de volgelingen is antisociaal en leidt op grote schaal tot verslaving aan verdovende middelen. Hiermee kan een hele generatie doelbewust worden ondermijnd en naar de afgrond worden gevoerd.

Uit de rockmuziek is de ‘rap’ voortgekomen waaraan een soort “weg met ons” ten grondslag ligt. Het heeft geen greintje meer met muziek te maken. Het in beslist geen “gezonde uitlaat” voor een teveel aan jeugdige energie. Dat is wat misleide sociologen vertellen die geen politierapporten lezen. Talrijke incidenten zijn begonnen met rockmuziek. Ook moorden, verkrachtingen, massaal geweld en zelfmoord. Een molotov cocktail van sociale anarchie. Sommige ‘Christenen’ hebben zich hiermee ingelaten om wat extra te verdienen. Zij hebben geen oog voor de culturele burgeroorlog die nu woedt Men vraagt zich af of sommige geestelijken hun verstand hebben verloren. Waar zijn de Bijbelse maatstaven gebleven? God wordt hiermee niet geëerd, aldus Dr. Jack Wheaton.