Niet alleen op mondiaal niveau, maar ook plaatselijk rukt de New Age gedachte steeds meer op. We geven een voorbeeld daarvan in de gemeente Ede.

In de Edese nieuwbouwwijk ‘De Rietkampen’ is een groot deel van de bewoners een actie begonnen om kunstwerken uit hun wijk te laten verwijderen. Het betreft betonnen randen in het midden van rotondes. Binnen die randen staan de kunstwerken opgesteld.
De bewoners vinden dat deze betonnen randen de verkeersveiligheid verminderen, want deze randen belemmeren het uitzicht van het naderende verkeer. Bovendien vinden ze de aanleg van dit gehele project geldverspilling. Zelfs toekomstige bewoners van de wijk doen met de actie mee. In een petitie die inmiddels de gemeente is aangeboden, wordt sterk aangedrongen op verwijdering van deze kunstwerken.
Volgens de woordvoerder van de gemeente bevorderen de kunstwerken juist de verkeersveiligheid. Bovendien valt er over de smaak van de kunst niet te twisten.

Echter, wat voor kunst betreft het dan? Volgens ‘De Edese Post’ stellen de kunstwerken op de rotondes de vier oerkrachten van de aarde voor. Deze zijn: vuur, water, licht en aarde. De maker van de kunstwerken is volgens de ‘Ede Stad’ de kunstenaar Hanshan Roebers.
Op de eerste rotonde staat een boom, wat het element ‘aarde’ moet voorstellen. Op de tweede rotonde staat een zonnewijzer, wat het thema ‘vuur’ moet verbeelden. Op de derde rotonde staat een windwijzer (de lucht), en op de vierde rotonde wordt het water afgebeeld.

Tevens kondigde ‘De Edese Post’ een expositie aan waar kristallen zullen worden tentoongesteld. ‘Kunst uit de aarde’ heet deze expostitie. Hier zijn duidelijk de gedachten van de New Age aanwezig.
Wat te denken van ‘een enorme kristal, die voor rituele doeleinden werd gebruikt in de verzonken stad Atlantis’. Of van een Labradoriet ‘waarvan gezegd wordt dat er zonlicht in is opgeslagen’. Ook zijn er kristallen, afkomstig uit Zimbabwe, die ‘geluksdiamanten’ heten. Er zijn ook stenen die gebruikt kunnen worden tegen hoofdpijn en spanningen.
Het is zelfs mogelijk om stenen op de expositie te kopen. De opzet van deze expositie, die in Ede plaatsvind, is bedoeld om meer bekendheid te geven aan het ‘Stenen- en kristallen museum’ in Knokke (België).
Deze twee voorbeelden laten zien hoe de New Age gedachte gelijdelijk aan voet aan de grond krijgt in een doorsnee gemeente als Ede.