Vlak voor het einde van het vorige jaar heeft president Clinton William O. Studeman benoemd tot adjunct-directeur van de Amerikaanse geheime dienst, de CIA.


Studeman is lid van de prestigieuze Council on Foreign Relations (CFR), een adviesorgaan voor de Amerikaanse regering.

Studeman is de opvolger van James Woolsey, de omstreden CIA-directeur die kort geleden ontslag nam.
Nu Studeman de op een na hoogste positie van de CIA heeft ingenomen, is na lange tijd weer een lid van de CFR in de top van de Amerikaanse inlichtingendienst benoemd.

De CFR is een elitair genootschap dat mede de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten bepaalt. Onder de ongeveer tweeduizend leden zitten belangrijke toppolitici, captains of industry, diplomaten, ministers van de belangrijkste departementen en leden van de Nationale Veiligheidsraad. Studeman die al vele jaren lid van de CFR is, heeft een militaire carriere achter de rug.

Voor veel critici is de CFR de werkelijke macht achter het buitenlands beleid van de VS. Het State Department heeft beduidend minder in de melk te brokkelen dan de CFR. De CFR treedt nauwelijks in de openbaarheid. Miljoenen Amerikanen hebben er nog nooit van gehoord. CFR leden zijn ook goed vertegenwoordigd bij de jaarlijkse Bilderberg conferenties die in het geheim worden gehouden.

Vraag blijft echter of Clinton door deze benoeming de CIA meer onder de controle van de planners van het buitenlandse beleid wil brengen. Gezien het debâcle met Woolsey is dit alleszins mogelijk.