Wisse Dekker, jarenlang het hoofd van de Raad van Commissarissen bij Philips stapt per 6 mei as. op. Hij wordt opgevolgd door Unilever topman Floris A. Maljers die al enige tijd lid is van het toezichthoudende orgaan.

Maljers heeft vanaf 1959 praktisch alleen topfuncties uitgeoefend binnen het Unilever concern. De macht van Maljers reikt ver, tot zelfs in de bankwereld. Hij maakt ook deel uit van de Raad van Toezicht van de ABN Amro Holding BV.

Maar Maljers persoonlijkheid is ook door de Bilderberg beweging niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar was hij aanwezig op de geheime zitting van de Bilderbergers in het plaatsje Vouliagemi, ten zuiden van Athene.

Journalisten die proberen de jaarlijkse Bilderberg zittingen te verslaan worden weggestuurd en men is niet van hun nieuwsgierigheid gediend. De nationale en internationale pers besteden gewoonlijk geen aandacht aan deze zittingen waar belangrijke politieke zaken worden beklonken.

Andere Nederlanders die vorig jaar aanwezig waren, zijn koningin Beatrix, Wim Kok, Elco Brinkman, Pieter Korteweg die voorzitter van de Robeco groep is, en Ernst van der Beugel, emeritus professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Leiden, en voormalig secretaris-generaal van de Bilderberg conferenties.
Nederlandse politici, hoogleraren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven ontmoeten elkaar op dit internationale gremium, waar ook Europese en Amerikaanse toppolitici van de partij zijn.

Ook de topman van het Akzo concern, jonkheer mr.Aarnout Loudon en vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Hoogovens, heeft per 1 mei jl. het veld moeten ruimen. Zijn plaats wordt nu ingenomen door mr. Cees J.A. van Lede, oud-voorzitter van het VNO.
Van Lede heeft net als Maljers enkele internationale verplichtingen. Zo was hij vorig jaar aanwezig bij de zitting van de Trilaterale Commissie.
Deze commissie, die in 1973 door Jimmy Carter en Zbigniew Brzezinski, de voormalige veiligheidsadviseur van Carter is opgericht, wil de economieën van de drie grootste handelsblokken op een lijn krijgen. De Trilaterale Commissie wordt reeds twintig jaar geleid door David Rockefeller, een belangrijk man achter de schermen van de Amerikaanse politiek en stamgast op de Bilderberg conferenties.

De zitting van 1993 werd bezocht door onder andere Onno Ruding, nu vice-voorzitter van Citicorp/Citibank; Amev topman Hans Bartelds; W.Scherpenhuijsen Rom, ex-voorzitter van de ING samen met zijn collega Cees Maas, een andere topman van ING; Joris Voorhoeve, directeur van Clingendael en Maarten van Traa, PvdA Tweede Kamerlid.

Het KNP ziet met spanning uit naar de Bilderberg conferentie die dit jaar binnen niet al te lange tijd plaats zal vinden.

Helaas moet de Europese en Amerikaanse krantenlezer dit jaar opnieuw een belangrijk nieuwsfeit missen. Waar zijn de journalisten die vinden dat het volk recht heeft op deze informatie? Of controleert de Bilderberg conferentie ook de media zoals David Rockefeller enkele jaren geleden beweerde?