Jordaanse weduwe mag kinderen toch houden
Ermelo – “Ik kan het nog niet geloven,” zei de dolgelukkige moeder kort na de uitspraak. Ze was herhaalde malen tevergeefs naar de rechtbank gekomen, omdat haar broer Al-Muhtadi de zaak voortdurend traineerde door niet op te komen dagen. Lachend en huilend tegelijk zei Siham Qandah: “Ik ben zo gelukkig, ik ben gewoon sprakeloos. Ik kan niet beschrijven hoe ik me voel.”
Haar man overleed in november 1994 tijdens een vredesmissie in Kosovo. Een jaar na diens dood begon het juridisch getouwtrek om het voogdijschap van haar kinderen. Tien jaar later, op 12 april jl., heeft de islamitische rechtbank eindelijk uitspraak gedaan: de Jordaanse weduwe mag haar dochter Rawan (16) en zoon Fadi (15) houden. Dit betekent dat de kinderen die gedoopt en christelijk opgevoed zijn, niet door hun islamitische oom worden opgevoed.
Qandah’s broer, Al-Muhtadi, die tot dinsdag aangewezen was als voogd, kreeg dertig dagen de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Als hij daar gebruik van maakt, kan het touwtrekken opnieuw beginnen. (Compass Direct)

Doodstraf dreigt voor Iraanse christen
Teheran – De Iraanse christen Hamid Pourmand moet binnenkort voor de islamitische rechtbank (een sjaria-gerechtshof) van Iran verschijnen. Een precieze datum is nog niet bekend. Hij staat terecht voor afvalligheid van de islam en het bekeren van moslims tot het christelijk geloof. Op beide ‘overtredingen’ staat de doodstraf.
“In 1990 is de christen Hossein Soodmand, lid van dezelfde pinksterkerk als Pourmand, nog opgehangen nadat hij voor een sjaria-gerechtshof moest verschijnen. Ook hij was een bekeerde moslim die actief was in de kerk, net als Hamid Pourmand nu,” zegt Jenö Sebök, woordvoerder van Open Doors. “Pourmand verkeert dus zeker in levensgevaar. Laten we vooral voor hem bidden. Begin 1994 werd de ter dood veroordeelde dominee Mehdi Dibaj na internationale druk onverwacht vrijgelaten, maar een half jaar later werd hij vermoord.” (Compass Direct)

Kerkganger doodgeschoten na paasdienst in Pakistan
Lahore – Een Pakistaanse christen van begin twintig is op paaszondag doodgeschoten in zijn dorp Kamare, vlak bij de Pakistaanse stad Lahore. Zeven andere gemeenteleden raakten zwaargewond toen vier mannen het vuur openden op de mensen die na de paasdienst de kerk verlieten. De overleden christen, Irshad Masih, laat een vrouw van achttien jaar en een peuter na.  De zeven andere gewonde christenen zijn opgenomen in een ziekenhuis in Lahore. De politie heeft twee verdachten gearresteerd. De twee anderen, minderjarige jongens volgens de politie, wisten te ontkomen. (CLAAS)

Evangelist onthoofd in Bangladesh
Bangladesh – Volgens diverse bronnen is Dulal Sarkar, een 35-jarige evangelist uit Bangladesh, op 8 maart onthoofd door moslimextremisten, vermoedelijk omdat hij moslims tot het christendom had bekeerd. Sarkar was lid van de Vrije Baptistenkerk in het dorpje Jalalpur.
In de omgeving stichtte hij enkele kerken. Kort voor zijn dood had hij nog moslims tot de Heer geleid. Op 8 maart, de dag van zijn dood, had hij nog met moslims gesproken. Op de weg naar huis werd hij aangevallen door tien mannen. Drie verdachten zijn gearresteerd. Militante moslims bedreigen nu ook zijn weduwe Aruna en haar kinderen. Bovendien is ze in financiële problemen gekomen en heeft ze het plaatselijke weeshuis gevraagd of die voor drie van haar kinderen wil zorgen, zodat zij op het land kan werken. De kerk is te arm om het gezin te helpen. (Compass Direct)