Professor Kevin Warwick, een expert op het gebied van cybernetica en verbonden aan de Britse Reading Universteit, is door het Britse bedrijfsle­ven en een belangrijke softwarefabrikant benaderd met de vraag in hoeverre een onderhuidse chip bij werknemers haalbaar is.


Volgens een bericht in The Sunday Times willen werkgevers een betere controle over hun werknemers uitoefenen. Zij willen weten waar zij zich op een bepaald moment van de dag bevinden. “De technologie die zich bewezen heeft bij huisdieren en menselijke vrijwilligers, stelt het bedrijfsleven in staat om alle werknemers in en rondom een bepaald gebouw te controleren. Daardoor is het mogelijk een overzicht te krijgen van iemands efficiency en productivi­teit”.

Warwick die eerder in het nieuws kwam omdat hij een siliconenchip in zijn onderarm had geïmplanteerd, liet zien hoe een computer elke beweging van iemand feilloos registreert.
In zijn experiment liet Warwick zien dat met een onderhuidse chip iemand het licht en de computer kan aan- of uitdoen, evenals de verwarming in- of uit kan schakelen iedere keer als hij of zij een kamer binnenloopt of verlaat.
Volgens Warwick is de technologie relatief goedkoop geworden. Deze chip zal een gunstig effect hebben voor bedrijven met hoge arbeidskosten, waar een kleine toename van productiviteit direct een grote invloed heeft op de winst.
Als toegangsregistratie komt deze manier van chipimplantatie al langer in aanmerking.

Warwick geeft toe dat mensen geschokt zullen zijn bij het idee dat bedrijven hen zullen vragen zich te laten implanteren met een onderhuidse chip. Maar volgens hem leiden de ontwikkelingen in de samenleving daartoe. Veel mensen lopen al rond met een zgn. swipecard. “Ik denk dat dit slechts één stap verder is”.

Inmiddels is AT&T Laboratories in Cambridge de afgelopen twee jaar bezig met de praktische toepassing van ‘smart badges’, die een ultrasoon geluid afgeven
en precies vertellen wie de drager van de badge is. Ook kunnen deze badges in connectie met een computer elke beweging van de drager bijhouden.
Maar met ‘smart badges’ kan nog gerommeld worden, met een onderhuidse chip niet.

Vanaf het jaar 2001 zullen honden in Engeland verplicht een onderhuidse chip gaan dragen, waarop onder andere staat vermeldt wie de eigenaar is.
Inmiddels hebben Amerikaanse en Britse politiekorpsen hun interesse voor het project van Warwick laten blijken. Als men zich vrijwillig onderwerpt aan de implantatie staat er volgens Warwick ook wat tegenover: bij voorbeeld een wapenvergunning.

De vraag wordt steeds prangender: in talloze landen over de hele wereld worden er vele soorten dieren met een chip geïmplanteerd. Hoe lang duurt dit nog voordat ook de mens eraan moet geloven? Het is nu echt een kwestie van tijd.
Wie controleert dan de controleurs?