Erin Calabrese, Jeane MacIntosh en Leonard Greene:
Een emotionele heilige oorlog is enige tijd geleden uitgebroken in de straten van Jersey City, waar Christenen en Moslims met elkaar in botsing kwamen en beledigingen uitwisselden tijdens de begrafenis van een religieus gezin van Egyptische immigranten dat mogelijk om hun geloof is omgebracht.

Terwijl rouwenden in de St George & St Shenouda Koptisch Orthodoxe Kerk baden voor vrede na de moord die religieuze spanningen deed opvoeren in het binnen- en buitenland braken gevechten uit in de menigte die zich buiten de kerk bevond, waar boze Koptische Christenen beschuldigend naar hun Islamitische tegenstanders wezen.

Hossam Armanious (37), zijn vrouw Arnal Garas (37) en hun beide dochters Sylvia (15) en Monica (8)  werden vrijdagmorgen dood aangetroffen in hun huis aan de Oakland Avenue, nadat familie de politie meegedeeld had dat al dagenlang niemand iets van hen gehoord had.
Onderzoekers zeiden dat elk slachtoffer een prop in de mond had, gebonden en doodgestoken was. Meteen werd er gesproken over opmerkingen tegen de Islam die Armanius maakte in een populaire religieuze chatsite. Een familielid zei dat Armanius per internet  bedreigd werd omdat hij sprak over zijn Christelijke overtuiging.
Overheidspersonen  zeiden dat de theorie van religieuze vervolging nog onderzocht wordt, maar zij zeiden dat sommige aanwijzingen aan roofmoord doen denken.

Leden van de Koptische gemeenschap in de stad, van wie velen met Armanius Egypte verlaten hadden om te vluchten voor religieuze bedreigingen geloven dat er verband bestaat tussen hun geloof en de viervoudige moord.
Dat gevoelen werd hardop gezegd door een gemeentelid binnen, die naar Moslims begon te schreeuwen, onder wie een sjeik die de dienst bijwoonde.

“Zij zijn vermoord door een Moslim,” zei hij steeds toen hij door de politie de kerk uitgehaald werd, in een ongemarkeerde politieauto gestopt werd en weggevoerd.
De spanningen waren groot, zelfs voor de eerste koperkleurige doodskist aankwam, toen familieleden tijdens een processie van het Journal Square naar de kerk rouwenden vroegen om tegen de Islam gerichte protestborden weg te doen.

Maar de emoties rezen echt de pan uit kort na de rouwdienst toen een schermutseling uitbrak toen de kisten op de vier lijkbaren geplaatst werden waarop  foto’s van de slachtoffers geplaatst waren.
Er werd gestompt en geschoven en de politie stormde naar binnen om een eind te maken aan het gevecht dat zich via de Bergen Avenue naar een parkeergarage in de buurt verplaatst had.
Een poosje hielden agenten de mensen uit elkaar met een metalen garagepoort tot zij de orde konden herstellen.

“Ik denk dat de mensen olie op het vuur gegooid hebben,”, zei de 35-jarige Henry Simon, een vriend van het gezin.
“De sjeik kwam op de verkeerde tijd. Dat lijkt op spuwen op hun graven.”

Zij die te verdrietig waren om boos te zijn, spraken vriendelijke woorden over het zeer religieuze gezin, vooral de  jonge Sylvia, die zo jong gestorven is op de dag voordat zij haar 16e verjaardag zou vieren.
Steve Lipski, gemeenteraadslid van Jersey City herinnerde aan haar belangeloze arbeid om op Thanksgiving Day de armen te helpen in een programma dat door de kerk gesponsord werd.

“Zij liep daar met haar hartelijke, heldere, mooie glimlach om te proberen mensen te helpen,” zei Lipski, een van verscheidene gekozen overheidspersonen, onder wie Burgemeester Jerramiah Healy en de oud-burgemeester Bret Schundler.
De zondagsschoolonderwijzeres Miriam Farn las een gedicht voor dat de tiener geschreven had.

“Geen tranen meer. Ik hoef niet meer te liegen… Geen verdriet die mijn dag somber maakt. Geen regen meer om mijn dagdromen mistig te maken. Geen pijn meer in mijn leven. Niet meer bang zijn om met het mes van het leven gedood te worden.”

De politie zei dat meer dan 1.500 mensen aanwezig waren, veel meer dan er in de kerk konden staan.
Een beloning van $ 100.000 is uitgeloofd door Koptische voorgangers voor inlichtingen die leiden tot arrestatie en berechting.
“Deze daad schijnt geen toeval,” zei de assistent-aanklager voor het District Hudson, Guy Gregory. “Het lijkt een opzettelijke  daad. Iemand is zonder geweld binnen gekomen.”

Onderzoekers vernamen dat een familielid van de slachtoffers aanklagers geholpen had in hun zaak tegen Lynne Stewart en de advocaat beschuldigd had van boodschappen doorgeven aan aanhangers van haar cliënt, de blinde Sjeik Omar Abdel Rahman, een veroordeelde aanvoerder van een groep terroristen.
Maar bronnen, die nauw bij de zaak betrokken zijn, zeiden dat er geen verband bestaat tussen het familielid en de moorden.