Ermelo – Open Doors start per direct een schrijfcampagne voor Algerijnse christenen. De organisatie die op de bres staat voor vervolgde christenen roept christenen op protestbrieven te sturen naar de Algerijnse ambassade. Reden hiervoor zijn de alarmerende berichten uit het Noord-Afrikaanse land. Inmiddels zijn 26 van de 52 protestantse kerken gesommeerd te sluiten. Een groot aantal christenen is de afgelopen maanden opgepakt of op een andere manier in aanraking gekomen met de politie.

Vooral christenen die zich met de distributie van bijbels, boeken en andere christelijke materialen bezighouden, lopen risico. Via undercoveracties en intimidatie probeert de overheid de verspreiding van christelijke lectuur tegen te houden. Zo werd eerder deze maand een christen veroordeeld nadat hij in de val was gelokt door een geheim agent die zogenaamd een bijbel wilde hebben. De christen kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete van bijna duizend euro opgelegd. Andere christenen moesten wel direct de gevangenis in.

Twee jaar geleden voerde Algerije een nieuwe, strengere godsdienstwet in. Sinds ongeveer een half jaar wordt deze ook daadwerkelijk uitgevoerd. De wet biedt handvatten om evangelisatie onder moslims aan te pakken. Ook geven deze regels nieuwe richtlijnen voor locaties waar religieuze bijeenkomsten gehouden mogen worden. Op basis daarvan worden kerken nu gesloten. “Volgens de regering mogen we niet samenkomen in huizen en garages, maar ze ‘vergeten’ dat ze onze kerken hebben verbouwd tot moskeeën. Bovendien kan niemand ons precies vertellen aan welke eisen we moeten voldoen om onze kerken open te houden”, aldus een Algerijnse kerkleider.

Vanwege de verslechterde situatie lanceert Open Doors een protestactie. “Veel slechter dan dit kan niet”, zegt Open Doors-woordvoerder Jenö Sebök. “Er moet iets gebeuren. Afgelopen maand is al in de mensenrechtenraad van de VN aandacht besteed aan Algerije. Nu is het tijd voor ons in het vrije Westen om op de bres te staan voor de vervolgde christenen in Algerije. Daarom hopen we dat veel mensen een protestbrief sturen naar de Algerijnse ambassade.”

Op de website van Open Doors is een voorbeeldbrief te vinden. Ook staan hier het adres van de ambassade in Den Haag en richtlijnen voor de protestactie.

Noot voor de redactie: voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij Open Doors-woordvoerder Jenö Sebök, tel. 0341-465003 of e-mail jeno@opendoors.nl. Kijk op www.opendoors.nl voor de laatste nieuwsberichten over Algerije.