Vele bedrijven in binnen- en buitenland worden geconfronteerd met claims van joodse organisaties die optreden namens nabestaanden die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders te werk zijn gesteld.
Ook het textielimperium Hugo Boss AG ontkomt niet aan deze claims. Het bedrijf dat in de stad Metzingen in de deelstaat Baden-Württemberg zijn hoofdkwartier heeft, probeert financiële genoegdoening aan nabestaanden van slachtoffers zoveel mogelijk te rekken.


Het bedrijf dat vorig jaar een recordwinst boekte, laat de nu nog honderdvijftig nabestaanden in de kou staan. Dit meldt de Süddeutsche Zeitung.

Hugo Boss persoonlijk zorgde ervoor dat er dwangarbeiders werden aangesteld. De eersten kwamen uit Polen en moesten in 1940 voor het concern gaan werken. Zij werden Hugo Boss niet opgedrongen, maar speciaal door de nazi’s daarvoor uitgezocht. Boss stuurde zijn eigen vertegenwoordiger erop af om in Noord-Italië en in Polen een eigen centrum voor textielindustrie op te richten. Veel dwangarbeiders werden daarbij ingezet.

In de onderkomens van de dwangarbeiders kwamen ziektes als tuberculose voor. Er speelden zich onbeschrijfelijke taferelen af. Er was sprake van ondervoeding. Een deel van de kinderen van dwangarbeiders werd systematisch gedood. Dit staat onder andere in een studie van Elisabeth Timm, cultuurwetenschapper aan de universiteit van Tübingen, die op last van Hugo Boss AG recentelijk archiefonderzoek deed naar de praktijken van dit bedrijf. Haar publicatie kwam een jaar geleden al gereed, maar wordt om onverklaarbare redenen achter slot en grendel gehouden.

Ook zijn er andere feiten boven water gekomen: Hugo Boss was lid van de NSDAP, de Nazi-partij, lid nummer 508 889.
Hugo Boss die zijn bedrijf in 1923 heeft opgericht, heeft zijn opkomst aan de Nazi’s te danken gehad. Op 1 april 1931 meldde hij zich aan als lid van de NSDAP en begon al snel met de productie van uniformen voor de SA, de SS en de Hitlerjugend. Korte tijd later verkocht hij al zijn producten via de ‘Reichszeugmeisterei der NSDAP’.
Hugo Boss adverteerde destijds in kranten waarin hij zijn productie van SA, SS en Hitlerjugend uniformen aanprees. ‘Arbeits-,Sport- und Regenkleidung aus eigener Herstellung’, ‘goede kwaliteit en goedkope prijzen’, ‘Zugelassene Lieferfirma für SA und SS’.