Otto von Habsburg, sinds 1972 president van de internationale Paneuropa Unie en lid van het Europese Parlement, heeft onlangs op zijn verjaardag fel uitgehaald naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en naar president Clinton.
De verbale aanval op de Verenigde Staten is afgedrukt in het huisblad van de Paneuropa Unie, Pan Europa Deutschland.

De Verenigde Staten worden van “ongewone inmenging in de Europese politiek” beschuldigd. “Een overmaat aan vooroordelen en een gebrek aan kennis karakteriseren de politiek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met betrekking tot Zuid-Oost Europa”.
Stephan Baier, de schrijver van het artikel “Kolonialherrn in Washington”, meent dat de Amerikanen eerst in eigen land de zaken op orde moeten stellen alvorens zich bezig te houden met de vraag of Kroatië wel in de Europese Raad vertegenwoordigd moet zijn. Volgens de Amerikanen schendt Kroatië op grote schaal de mensenrechten.
Von Habsburg en zijn politieke vrienden staan daarentegen pal achter Kroatië. Von Habsburg was de eerste politicus die meteen na de conflicten met Servië de Kroatische hoofdstad Zagreb bezocht.
Volgens Baier is er sprake van een heuse Amerikaanse “anti-Kroatische poli­tiek”. Ook het optreden van Madeleine Albright wordt in Pan-Europa Deutschland gekwalificeerd als “kolonialis­me”.
De Verenigde Staten steunen de Servische leider Milosevic, aldus Baier. Baier staat op goede voet met Von Habsburg en behoort tot een van zijn politieke vertrouwelingen.

Het blad Pan Europa Deutschland, waar eveneens een interview met Von Habsburg is afgedrukt, promoot keer op keer de verzamelde werken van Otto. Aan een zojuist verschenen feestbundel ter gelegenheid van zijn 85-jarige verjaardag is onder andere meegewerkt door Helmut Kohl, de Hongaarse minister-president Gyula Horn, de Kroatische president Tudjman, minister-president van Beieren Edmund Stoiber, een stamgast op de bijeenkomst van de Pan-Europese beweging, en de vice-president van het Europese Parlement Ursula Schleicher.
Schleicher is tevens vice-president van de Pan-Europa beweging. De al eerder genoemde Stephan Baier is verantwoordelijk voor de uitgave van het nieuwe boek.

In het interview ter gelegenheid van Otto’s verjaardag, meent hij dat de Amerikanen “niet moeten proberen als hegemoniale macht in de Europese politiek binnen te dringen”. “Onze relaties met Amerika inzake Kroatië zijn daardoor belast”. Von Habsburg pleit tegelijkertijd voor eigen autonome Europese veiligheidsorganen.
In Tsjechië riep Otto tijdens de jaarvergadering van de Tsjechi­sche tak van de Pan-Europa Unie, op tot de voltooing van de Europese eenheid. “Europa kan alleen bestaan als het vanaf nu met één stem spreekt”. Een snelle uitbreiding met de Oosteuropese landen is noodzakelijk.

In Straatsburg ontving Von Habsburg op de dag van zijn verjaardag uit handen van de Griekse zangeres Nana Mouskouri een bos rozen. Van Wilfred Martens, voorzitter van de EVP, kreeg Otto bovendien de Robert Schuman Medaille opgespeld. Beide heren, Schumann en Von Habsburg waren/zijn promotors van een Rooms-Katholiek Verenigd Europa.