Op voorstel van onder andere aartshertog Otto von Habsburg, de rooms-katholieke strijder voor een christelijk Europa, worden aan Silvius Magnago en Ibrahim Rugova binnenkort de Coudenhove-Kalergi prijs uitgereikt.
Magnago was een belangrijk voorman in Zuid-Tirol. Hij heeft dit gedeelte van Oostenrijk met zijn bevolking voor de Italiaanse invloed bewaard middels een autonomie regeling met Rome (het z.g. Zuid-Tirol verdrag).
Rugova, ex-president van Kososvo, leidde het geweldloze verzet van de Kosovo-Albanezen tegen de Servische en communistische onderdrukking.
Dit meldt Pan-Europa Intern, een informatieblad dat uitgegeven wordt door de Pan-Europa beweging in Duitsland.

Het voorstel dat door Otto von Habsburg, president van de Pan-Europa beweging en door Alois Mock gelanceerd werd, is algemeen aanvaard. Alois Mock was minister van buitenlandse zaken van Oostenrijk en is momenteel hoofd van de Coudenhove-Kalergi Stichting, een organisatie die nauw verbonden is met de Pan-Europa Beweging.

De naar de oprichter van de Pan-Europa beweging genoemde prijs is in het verleden uitgereikt aan de Franse premier Raymond Barre, de Italiaanse president Sandro Pertini, de Oostenrijkse ex-minister van buitenlandse zaken Rudolf Kirchsläger, ex-president Ronald Reagan, Koning Juan Carlos van Spanje, Helmut Kohl, Franz Joseph Strauss, Alois Mock en tal van anderen. En uiteraard Otto von Habsburg zelf niet te vergeten.

Het idee van de instelling van deze prijs is afkomstig van Vittorio Pons, de inmiddels overleden internationale secretaris-generaal van de Pan-Europa Beweging.
Zijn opvolger is Gravin Walburga Douglas, de dochter van Otto von Habsburg. Zij maakte de komende prijsuitreiking in het Franse Nancy bekend.

Aankomende jonge wetenschappers, die over historische en aanverwante thema’s publiceren, komen eveneens voor deze prijs in aanmerking. Maar ze moeten dan wel achter de doelstellingen van de Pan-Europa beweging staan: het herstel van een christelijk (lees rooms-katholiek) Europa waar de macht van de paus in wereldse zaken danig uitgebreid moet worden, en de bestrijding van alles wat naar mogelijk communisme en links verderf riekt, in het vaandel staat.

Aartshertog Otto von Habsburg, die inmiddels op 92-jarige leeftijd het internet is opgegaan, is nu virtueel te bekijken op zijn eigen website, http://otto.twschwarzer.de
Zijn website is een grote bewondering voor zichzelf. Veel toespraken en redevoeringen staan afgedrukt, vooral de lovende woorden die anderen over hem hebben gesproken: ‘De profeet van Europa’, ‘Christ, Kaiser und Europäer’, etc.
Zo is onder andere te zien dat Von Habsburg lid is van de Orde van het Gouden Vlies, een van de meest exclusieve koninklijke ordes. Ook de karrenvrachten onderscheidingen die hij heeft opgespeld gekregen worden vermeld. Alleen niet het feit dat Otto lid is van het orthodoxe roomse Opus Dei, dat onder de persoonlijke prelatuur van de paus staat.