Door Sarah Womack, correspondente samenleving van de Telegraph UK
9 mei 2007.

Peuters die te lang televisie kijken kunnen agressief worden; hun concentratievermogen lijdt eronder, is het resultaat van een onderzoek.
Het rapport gaf aan dat steeds meer kinderen op jongere leeftijd televisie kijken en dat bijna de helft van de kinderen in het onderzoek reeds op de leeftijd van drie maanden regelmatig televisie, video’s of DVD’s kijken.


Op tweejarige leeftijd is dit al 90 procent volgens de enquêteurs, die zeggen dat ouders de waarschuwingen dat dit schadelijk voor de gezondheid is, negeren.

Al is de studie in de VS  uitgevoerd, psychologen hebben gewaarschuwd dat zij ook van toepassing kan zijn op Engeland.
De resultaten van de studie, betrekking hebbend op 1000 kinderen en gepubliceerd in de Archieven van de Kinderpsychologie en het Medisch Journaal, komen, nadat een psycholoog in Groot-Brittannië verklaarde dat Engelse kinderen  ook uren  voor het scherm zaten; “dit is  de grootste onerkende gezondheidsrisico uit onze tijd.”

Frederick Zimmerman, schrijver van de Amerikaanse studie en hulpprofessor Welzijnszorg aan de Universiteit van Washington zei: “Het is gebleken dat overmatig kijken van kinderen beneden drie jaar concentratieproblemen, agressief gedrag en achterblijven in de kennisontwikkeling ten gevolge heeft.

Dr. Aric Sigman,  lid van het Britse genootschap voor Psychologie, zei dat kinderen onder de drie jaar helemaal geen televisie  zouden moeten mogen kijken
Onlangs  verklaarde de Nationale Trust voor Alfabetisme te Londen dat de Amerikaanse studie Engelse ouders zorgen diende te baren.

Liz Attenborough, hoofd  van de trust zei: “Men schrikt als men hoort hoeveel jonge kinderen televisie in hun slaapkamer hebben; dit dient tegengegaan worden, omdat het afzondering sterk in de hand werkt.
“Maar uiteindelijk is het een heel droevige zaak dat men het gevoel heeft dat een baby het soort ontspanning nodig heeft dat de televisie biedt, terwijl het kind heel gelukkig zou zijn als het alleen maar luistert naar een ouder die in de keuken wat rondscharrelt en praat.”

De Amerikaanse studie is de eerste van het kijkgedrag in de eerste twee levensjaren en doet onderzoek naar wat er bekeken wordt en de redenen van ouders om het toe te staan.
Onder deze baby’s en peuters die TV, DVD’s of video’s keken vloog de kijktijd omhoog van en uur per dag voor kinderen beneden het jaar tot meer dan 1,5 uur per dag op tweejarige leeftijd.

De drie meest voorkomende redenen door ouders genoemd dat zij kinderen televisie DVD’s ov video’s  laten kijken waren:
29 procent geloofd dat het goed was voor de verstandelijke ontwikkeling
23 procent zei dat het kind ervan genoot en ontspande
21 procent gebruikte de apparaten als een “elektronische oppas”, zodat zijzelf andere dingen kunnen doen.

Dr. Sigman zei kort geleden tot parlementsleden dat het kijkgedrag van kinderen op rantsoen diende gesteld te worden.
Voor kinderen van drie tot zeven moet dit beperkt worden tot 30 minuten tot een uur per dag. Kinderen van 7 tot 12 jaar zou elke dag een uur toegestaan moeten worden. Dit zou opgevoerd kunnen worden.