Hoewel het hem in zijn eigen land Tibet nog niet gelukt is, bezocht de Dalai Lama onlangs Noord-Ierland om daar door zijn goede uitstraling de vrede te bevorderen. In plaats van door de politie werd hij daar geëscorteerd door leden van de IRA. De Royal Ulster Constabulary werd vriendelijk verzocht om zich tijdens het bezoek niet te laten zien. Dat schrijft ds. Ivan Foster in het novembernummer van ‘The Burning Bush’.

De Dalai Lama bezocht Noord-Ierland om een “boodschap van vrede” te verkondigen. Hij werd tijdens zijn bezoek vergezeld door roomse priesters en geestelijken uit de oecumenische protestantse kerken. Een vrouw die hem de hand schudde, vertelde: “Ik voelde zijn kracht. Hij is een lieve man. Het was een geweldig gevoel. Het feit dat hij hier is kan alleen maar helpen.” Een andere vrouw “kon zijn goedheid bijna voelen toen hij haar aanraakte.” Weer een ander: “Het is geweldig dat hij ons hier helpt om voor de vrede te bidden.”

Boeddhisten die de geestelijk leider van Tibet vergezelden, zeiden dat zijn bezoek een reinigend effect zou hebben. Toch hebben zijn gebeden tot nu toe niet geleid tot het verdwijnen van de Chinese bezetters van zijn eigen Tibet. Ook hielp zijn goede karma het protestantse schooljongetje in Belfast niet dat hem bloemen aan mocht bieden.  Op weg naar huis werd hij door roomse jongeren aangevallen en in elkaar geslagen. Na dit incident onthulde Chris McGimpsey, gemeenteraadslid voor de Ulster Unionisten en broer van de Noord-ierse minister voor Kunst en Cultuur, dat de RUC aan het begin van het bezoek wel ter plaatse was geweest. De agenten werden echter gesommeerd uit de wijk te verdwijnen. Leden van Sinn Féin/IRA begeleidden de geestelijke door “hun katholieke gebied.”

Wie is de Dalai Lama dat men zoveel van hem verwacht in Noord-Ierland? De volgende informatie komt van de officiële website van de Tibetaanse regering in ballingschap:
“De geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Hij werd als Lhamo Dhondrub geboren op 6 juli 1935 in Taktser, een klein dorpje in noord-oost Tibet. Geboren in een boerenfamilie, werd Zijne Heiligheid op tweejarige leeftijd volgens de Tibetaanse traditie herkend als de reïncarnatie van zijn voorganger, de 13e Dalai Lama en zo een incarnatie van Avalokitesvara, de Boeddha der Ontferming. De Dalai Lama’s zijn de manifestaties van de Boeddha der Ontferming, die ervoor koos om te reïncarneren om de mensen te helpen. Lhamo Dhondrub kreeg als Dalai Lama een andere naam: Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso -Heilige Heer, Tedere Heerlijkheid, Barmhartige, Verdediger van het Geloof, Oceaan der Wijsheid. Tibetanen noemen Zijne Heiligheid meestal Yeshe Norbu, de Wensenvervullende Edelsteen of gewoon Kundun, ‘De Aanwezigheid’.”