Een rechter in Egypte heeft een 24-jarige christen tijdens een rechtszaak bedreigd, meldt het Amerikaanse persbureau Compass Direct. “Als ik een mes had, zou ik je nu doden”, zei de rechter in januari, toen de vrouw weigerde te zeggen dat ze moslim was.

“Het laat zien hoe moeilijk christenen met een moslimachtergrond het hebben in een land als Egypte”, zegt Open Doors-woordvoerder Jan Vermeer. “Ze hebben weinig rechten. Deze Martha Samuel Makkar werd al vijf jaar lang lastiggevallen door familie en politie. Ze wilde niet langer met haar man en kinderen in angst leven en probeerde te vluchten naar Rusland, maar het luchthavenpersoneel was ingelicht. Op het vliegveld van Caïro is ze opgepakt. Ook haar man heeft een tijdje vastgezeten en haar kinderen zijn tijdelijk bij familie ondergebracht. Makkar is slecht behandeld door de politie en andere gevangenen. Naar eigen zeggen is ze ook seksueel misbruikt.”

Makkar is beschuldigd van het bezitten van valse identiteitspapieren. In haar paspoort stond bij religie ‘christen’ en was haar nieuwe naam vermeld, die ze draagt sinds ze christen is. In Egypte is het vrijwel onmogelijk om op een legale manier de godsdienst in je paspoort te veranderen van moslim naar christen. De autoriteiten arresteerden naast het gezin van Makkar twee Koptische christenen, die ervan worden verdacht Makkar te hebben geholpen met het vervalsen van haar godsdienst in haar identiteitspapieren.

Makkar moest voor de rechter verschijnen. Advocaat Nadia Tawfiq vertelde aan persbureau Compass Direct dat de rechter uitvoerig in ging op de bekering van Makkar tot het christelijk geloof. Makkar legde uit waarom ze christen was geworden. “Toen wilde de rechter met haar alleen zijn”, vertelde de advocaat. “Wij verlieten de rechtszaal. De rechter heeft toen tegen haar gezegd: “Niemand verandert zijn geloof van moslim naar christen. Jij bent moslim.” Marrak antwoordde: ‘Nee, ik ben christen’, waarop de rechter zei: “Als ik een mes had, zou ik je nu doden”.”

De rechtszaak tegen Makkar is nog niet voorbij. De rechter liet haar slechts op borgtocht vrij. Drie advocaten staan de vrouw bij in haar zaak, die door een andere rechter wordt voortgezet. Maar Makkar heeft er een hard hoofd in dat het dan beter zal gaan. “Ik denk dat het bij een andere rechter hetzelfde zal gaan”, vertelde ze Compass Direct. “Alle rechters zijn moslim en sowieso tegen bekering.”