Op 9 mei herdacht Rusland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zoals elk jaar vond er een grote parade plaats onder toeziend oog van de Russische president. Rusland toont dit jaar veel nieuw wapentuig. Geavanceerde tanks en raketinstallaties laten zien dat de defensie industrie op volle toeren draait. Jaarlijks roept dit machtsvertoon een gevoel van onbehagen op bij de westerse landen. Dit wordt op dit moment versterkt door de recente crisis in de Oekraïne.

Het is in dit kader echter interessant om te luisteren naar wat de Russische President Putin te zeggen had in zijn toespraak. Naast dank aan de veteranen sprak hij zijn dank uit aan de bondgenoten en aan degenen die tegen het fascisme hebben gestreden.

Wereld Orde

De huidige wereld orde is direct en indirect het resultaat van de Tweede Wereldoorlog. Het huidige internationale bestel staat echter sterk onder druk. Hiermee verwijst Poetin naar het streven naar een Unipolaire wereld zoals hij dat noemt. Al in 2007, op de veiligheidsconferentie in Munchen sprak hij zich uit tegen het streven van de VS naar een Nieuwe Wereld Orde waarbij er een wereldregering zal zijn. In directe bewoordingen legde hij zijn visie uit en bood hij de VS de hand om samen in een multipolaire wereld met respect voor elkaar en elkaars rechten te werken aan wereldvrede. (Helaas is de video van deze speech verwijderd van youtube.)
Een wereldorde met een regering is volgens Poetin naast onwenselijk ook niet realistisch. Daarnaast leidt het tot meer en meer gewapende conflicten in plaats van vrede.

Oekraïne

In dit licht moeten we ook de ontwikkelingen in de Oekraïne zien. Poetin stelt dat de NAVO met haar agressieve politiek steeds meer bases realiseert in voormalige Sovjet staten aan de grenzen van de het huidige Rusland. Deze dreiging voor Rusland is sterk aanwezig. Aansluiting van de Oekraïne (inclusief de Krim met de strategisch belangrijke marinebasis in Sebastopol) bij de NAVO was dan ook ondenkbaar voor Rusland.

Bekijk hieronder de uitzending van de parade:

Verder lezen:

President John F. Kennedy prees Rusland

Poetin over de Nieuwe Wereld Orde

Economische oorlogvoering Oekraine