In de recente editie van het ‘Deutsche Ärzteblatt’ bericht Hans Joachim Maes over een interessante relatie die mogelijk bestaat tussen de milieuorga­nisatie Greenpeace en de Transcendente Meditatie sekte van Maharishi Mahesh Yogi.
Maes is een Duitse onderzoeksjournalist die al meer dan twintig jaar sekten bestudeert. Maes is in zijn onderzoek naar de achtergronden van de campagne tegen genetisch gemanipuleerde sojabonen op vreemde connecties tussen Greenpeace en de TM sekte gestoten.

Eind april demonstreerden in vele landen tegenstanders tegen genetisch gemanipuleerde sojabonen onder het motto “Soja zo niet”.
Ondersteunt werd de campagne door de Amerikaanse organisatie ‘Pure Food Campaign’. Deze organisatie is nauw verbonden met de talrijke instituten van de TM beweging.
Ook achter de campagne in Duitsland zou men niet op het eerste gezicht de TM sekte vermoeden. Deze campagne wordt geleid door de ‘Initiative zum Verbot genmanipulier­ter Nahrung’.
Maes die onderzocht welke ‘initiatieven’ hierachter schuil gingen, werd verwezen naar de TM organisatie en Greenpeace.
Op zich zegt dit nog niets, maar toen Maes dieper in de zaak dook, bleek dat Greenpeace zélf naar de TM sekte verwees. Greenpeace refereert in deze zaak aan een boek van Dr.John Fagan. Fagan is moluculair bioloog aan de Maharishi universiteit van Fairfield in Iowa.
Ook verwijst Greenpeace met betrekking tot gentechiek naar bepaalde Internet sites van de Duitse Maharishi databank. Het boek van Fagan wordt door medewerkers van Greenpeace hoog gewaardeerd, zo is de conclusie van Maes.

Greenpeace Duitsland wijst alle aantijgingen resoluut van de hand. Maar feit is dat de acties van de TM sekte tegen genetisch gemanipuleerde sojabonen ‘verbluffend veel overeenkomen’ met de acties van Greenpeace tegen hetzelfde fenomeen, aldus Maes.