Riyad – De Indiase christen, Brian Savio O’Connor, die op 25 maart jl. in Riyad door de moetawa (godsdienst- en zedenpolitie) werd gearresteerd, is vrij. Hij is vandaag op het vliegtuig naar Bombay gezet, waar hij door vrienden is verwelkomd, dit meldde Middle East Concern zojuist aan Open Doors.

Op 20 oktober werd de Indiase gastarbeider nog schuldig bevonden aan de verkoop van alcohol. Hij werd toen veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en 300 zweepslagen. De eerdere beschuldiging van verspreiding van het christendom kwam niet meer ter sprake. Brian heeft nooit ontkend dat hij in Riyad godsdienstles gaf aan andere gastarbeiders.
Hij beriep zich op een krantenartikel waarin gesteld werd dat buitenlanders in besloten kring hun geloof mogen praktiseren. Het bewijs dat hij in alcohol handelde zou bestaan uit bankbiljetten die in zijn broekzak gevonden waren, waarvan de nummers overeenkwamen met geld dat leden van de godsdienstpolitie in burger hem betaald zouden hebben voor sterke drank.

Brian O’Connor heeft altijd zijn schuld ontkend en geweigerd een schuldverklaring te ondertekenen. Hij suggereerde tijdens de rechtszitting dat de politie dat geld bij zijn arrestatie zelf in z’n zak gestopt moest hebben.
Zaterdag 30 oktober werd hij al naar de luchthaven gebracht. Omdat hij het geld terug eiste dat hem bij zijn arrestatie op 25 maart jl. afhandig was gemaakt, heeft het tot 2 november geduurd voor hij werkelijk vrij was. Hij beschouwt de teruggave van zijn geld als een bewijs dat de autoriteiten hem onschuldig achten
Brian O’Connor heeft geen zweepslagen gekregen. Ook kreeg hij op de luchthaven van Riyad gelegenheid om z’n christenvrienden te omhelzen.