British American Tobacco (BAT), een van de grootste tabakspro­du­centen in de wereld, is actief bezig de verkoop van sigaretten in ontwikkelingslanden te stimuleren.
“In landen zoals Birma, Taiwan, Zuid-Korea en Maleisië heeft BAT enorme winsten gemaakt. Maar vooral in India, een van de grootste markten ter wereld, probeert BAT de markt te veroveren”. Dit zegt Jenny Barraclough in de Britse krant The Guardian.


Barraclough weet waarover zij praat. Zij heeft een documentaire gemaakt over de activiteiten van tabaksgiganten. Deze documentai­re, Cancer Wars (Kanker oorlogen) is op het Britse tv station C4 TV vertoond. Volgens haar voeren de tabaksbaronnen oorlogen tegen diverse landen. BAT staat volgens Barraclough bekend om zijn agressieve public relations campagnes.

De helft van de bevolking van India is jonger dan 20 jaar. Een enorme markt met een totale bevolking van bijna 900 miljoen inwoners.
The Guardian meldt dat bij 50.000 mensen het strottehoofd operatief moest worden verwijderd als gevolg van kanker. 95% van deze gevallen is het resultaat van tabaksge­bruik. “BAT wil dat miljoenen mensen verslaafd raken aan sigaretten en de jeugd die nog niet rookt, moet zo snel mogelijk aan het roken worden geholpen. Deze tabaksvrien­delijke samenleving staat bloot aan een gevaarlijke bedreiging”.

BAT is momenteel voor 32% eigenaar van de Indiase Tobacco Company, die 64% van de sigarettenmarkt in India controleert.
Inmiddels heeft BAT een mini-sigaret geïntroduceerd die goedkoper is dan de gebruikelijke sigaret, zodat ook minder bedeelden hun rookgenot niet onthouden hoeft te worden. De verkoop van deze nieuwe vinding is de periode 1994-1996 gestegen van een half miljard tot 18 miljard sigaretten.
Ook heeft naar aanleiding van een reclamespotje voor het sigarettenmerk Wills, een enquête onder 14-jarige scholieren uitgewezen, dat zij ervan overtuigd zijn dat je een betere cricketspeler bent als je Wills rookt.

Intussen nemen de gevallen van kanker door roken in India sterk toe. In het Tata Memorial Hospital in Bombay verzorgt dr. Pradham de ergste gevallen. Volgens The Guardian zijn er patiënten wiens kaak en gezicht onherstelbaar verminkt zijn door de operatief verwijderde tumors.