De toestand in Soedan wordt alsmaar ernstiger, zegt ds.Peter Hammond na een uitgebreid bezoek aan dit gebied.
Hij bezocht vele weeshuizen, ziekenhuizen, klinieken, zendings­posten, theologische scholen en kerken in afgelegen gebieden. Hij reisde duizenden kilometers over land en door de lucht, en bezocht ook Kenya en Ruanda. Hij deelde 690 bijbels uit, 1000 evangelisatieboekjes en gezangenboekjes enz.
Hij sprak met gevangenen, soldaten en weeskinderen.

Er blijken verschillende particuliere organisaties werkzaam te zijn om hulp te verlenen vanuit het naburige Nairobi (Kenya). Zij worden op allerlei manieren dwars gezeten door formaliteiten, corruptie, verspilling van goederen enz. wat typerend is voor werk waarbij ambtenaren van de Verenigde Naties betrokken zijn.
Dit is erg ontmoedigend voor idealistische mensen, die kosten noch moeite gespaard hebben om zich in te zetten voor een goed doel.

Daar zijn heel bekwame gewezen piloten van de luchtmacht bij, die voedsel uitwerpen op afgesproken plaatsen. Zij vliegen met grote C-130 transport­vliegtuigen en kunnen in drie vluchten 18 ton maïs overbrengen, vanaf een hoogte van 92 meter neergegooid.
Elke zak heeft een driedubbele verpakking, vastgebonden op een houten palet.

Aanvoer over de weg is onmogelijk gemaakt door groepen bandieten die handelen met steun van de regering van Soedan. Deze regering vindt het niet erg dat vele christenen in het zuiden doodgaan van de honger.
Verscheidene christelijke hulpkrachten zijn door de bandieten vermoord. Ds.Hammond deed er acht uur over om 120 kilometer te rijden met een colonne. Je moet voor elf uur ‘s morgens je bestemming zien te bereiken, want daarna beginnen de dagelijkse bombardementen van de moslim regering. Er wordt ook op auto’s van het Rode Kruis geschoten.

Transporten worden regelmatig verraden door betaalde spionnen van de regering, niets is veilig.
Ambtenaren van de Verenigde Naties verbieden het meenemen van bijbels en andere christelijke boeken of zondagschoolplaten. Ook mogen geen christelijke films worden vertoond.
Elke andere godsdienst wordt toegelaten ‘reclame’ te maken.

In Lokichoggio (Noord Kenya) verbood de Verenigde Naties 23 zwaar gewonde burgers door de lucht naar een ziekenhuis te brengen, want de moslim regering had daar bezwaar tegen. Het waren nota bene de slachtof­fers van het regeringsleger.
Deze handelswijze is een overtreding van de ‘conventie van Genève’.

Ds.Hammond ontdekte dat de moslim regering het behandelen van gewonden opzettelijk bemoeilijkt, opdat er infectie zal optreden en een getroffen ledemaat moet worden geamputeerd. Al de zwaargewonden uit Zuid-Soedan bereikten tè laat het ziekenhuis te Lokichoggio…

Zuid-Soedan heeft geen ziekenhuizen meer, na veertig jaar oorlog. Hun bevrijdingsleger (de ‘Sudanese People’s Liberation Army’) valt echter van tijd tot tijd op grote schaal de legers van de regering aan en bevrijd dan hele gebieden, tot aan de grens van Oeganda.. Dan worden honderden soldaten gevangen genomen en modern oorlogstuig buitgemaakt.
Waarnemers van de Verenigde Naties bemoeien zich daar niet mee. Zij tonen geen enkele belangstelling voor het lot van de wanhopige christenen. Zij zien de mensen voor hun ogen sterven. Onschuldige slachtoffers van fanatieke moslims vragen hen tevergeefs om hulp en bescherming.