Topeconomen hebben zich uitgesproken voor een afschaffing van contant geld. “Wanneer contant geld wegvalt kunnen de markten voor zwartwerk en drugs drooggelegd worden”, zegt Duitse econoom Peter Bofinger. Dit meldt de website www.moneytalk.knack.be

Peter Bofinger is één van de topeconomen die pleit voor de afschaffing van cash geld. “Met de huidige technische mogelijkheden zijn munten en biljetten in feite een anachronisme”, aldus de Duitse econoom in het Duitse magazine Der Spiegel. Wanneer contant geld wegvalt kunnen de markten voor zwartwerk en drugs drooggelegd worden, aldus Bofinger. Hij roept de Duitse regering op om op internationaal niveau te ijveren voor het afschaffen van cash geld. “Dat zou in elk geval een goed thema zijn voor de agenda van de G7-top”, klinkt het.
De voormalige hoofdeconoom van het IMF Kenneth Rogoff sprak zich in Handelsblatt ervoor uit om als eerste stap enkel nog de kleinere coupures uit te geven. “Een zeer groot deel van de negatieve bijwerkingen van het gebruik van contant geld hangt samen met de grotere bankbiljetten. Als de uitgave daarvan stopgezet wordt, dan heeft men al zeer veel bereikt.”
Als argument voegde hij eraan toe dat de anonimiteit van cash geld graag gebruikt wordt voor illegale transacties of om belastingen te ontduiken.
Daarnaast zijn er ook overwegingen voor het monetaire beleid. “Als geldhouders kunnen uitwijken naar renteloos contant geld, dan kan de centrale bank de rente niet te ver onder nul laten dalen, ook niet wanneer dat zinvol zou zijn om een slabakkende economie weer op gang te trekken”, klinkt het.
Op dezelfde site stelt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, dat de afschaffing van cash geld geen slecht idee is, al is het niet zonder gevaren. “We moeten inboeten aan privacy en hackers krijgen meer kansen om met onze persoonlijke gegevens aan de haal te gaan”, zegt Brzeski.
“De anonimiteit van cash geld wordt gebruikt voor illegale transacties of om belastingen te ontduiken”, argumenteren ze. “Afschaffing van cash geld kan veel witwassen voorkomen en het drugverkeer en corruptie aan banden leggen”, bevestigt Brzeski aan De Ochtend. “Maar het zal niet de doodsteek zijn voor zwart geld.”
Hij vreest dat criminelen nieuwe mogelijkheden vinden om zwart geld elektronisch te handelen. Brzeski waarschuwt voor de gevaren van nieuwe vormen van criminaliteit. “Zo spelen wij in de kaart van hackers en krijgen wij minder privacy.”
“Cash geld zal ook nooit volledig verdwijnen”, zegt Brzeski aan het Radio 1-programma. Hij is er wel van overtuigd dat we almaar minder een beroep zullen doen op contant geld. “Mensen doen meer en meer aan mobiel, elektronisch en online bankieren”, verduidelijkt de econoom.
Brzeski weerlegt de berichten van enkele collega’s die zeggen dat zo’n beslissing invloed zal hebben op de economie. Onder meer Kenneth Rogoff, een Harvardprofessor en een voorstander van de afschaffing, is er van overtuigd dat de centrale banken de economie beter kunnen sturen als er geen cash in omloop is.
Volgens Brzeski zal de invloed van centrale banken op de inflatie beperkt blijven in de toekomst. “Inflatie wordt onder meer beïnvloed door de loonontwikkelingen en wereldgebeurtenissen. Afschaffing van contant geld zal daar geen invloed op hebben”, besluit de econoom.

Bron en overgenomen van: www.moneytalk.knack.be

Lees in ook: www.adbroere.nl