AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP
Kort geleden vond er een massale trouwpartij plaats van leden van de Moonsekte in 160 stadions rond de wereld. Het ging om bijna 360.000 bruidsparen die elkaar het ja-woord gaven, waaronder 35.000 paren in het centrale stadion van de Koreaan­se hoofdstad Seoul, het bastion van de Moonsekte.

De bruid en bruidegom zijn bij elkaar gebracht door de wijs­heid van Sun Myung Moon, de leider van deze Koreaanse sekte, die de huwelijkspartners met één zwaai van de hand voor het leven aan elkaar verbindt. Het grootste deel van de huwelijks­partners hebben elkaar tot voor de eigenlijke huwe­lijksdag, nog nooit ontmoet.

Dat deze ceremonie in de filosofie van de sekte niet vrij­blijvend is, maar consequen­ties met zich meebrengt, daarvan is de Berlijnse voorganger en sektendeskundige Andreas Fincke, verbonden aan de Evangelische Zentral­stelle für Weltanschau­ungsfragen, zich zeer bewust.
Volgens hem is de huwelijksceremonie een soort religieus bloedreinigings­ritueel, waarbij de huwelijkspartners in de afstammingslijn van de secte­leider worden opgenomen met het doel zondeloze kinderen op de wereld te zetten.
Moon en zijn vrouw verkondigen dat zij ‘de ware ouders van een zondeloze mensheid’ zijn. Volgens hen is Jezus Christus in zijn verlos­singswerk mislukt. Moon profileert zich als de nieuwe messias en de verlosser der mensheid.

Ergerlijk is dat niet alleen moslims en boeddhisten, maar ook christenen hebben meegewerkt aan de massale trouwpartij van 25 augustus vorig jaar. Een woordvoer­der van de Moonsecte in het Duitse plaatsje Schmitten in het Taunus-gebergte verklaarde hun deelname als ‘een teken voor gelijkbe­rechte harmonie tussen naties en religies’.

Wereldwijd telt de secte ongeveer twee miljoen leden. Een einde aan de groei van deze superrijke en extreem-rechtse secte is voorlopig nog niet in zicht.