Door Noel McAdam

Noord-Ierland moet “uit de nacht naar het licht” worden gevoerd, zegt Ian Paisley, leider van de DUP (unionisten).
In een andere positieve beoordeling van het Akkoord van St. Andrews, spoorde hij “de ware unionisten” om Ulster aan te voeren.
Deze oproep staat in de jongste uitgave van het kerkblad van Ds. Paisley, “The Revivalist” en is hoofdzakelijk gericht tot leden van de Free Presbyterian Church, van wie naar men denkt velen tegen het Akkoord zijn.

Een delegatie van predikanten van die kerk heeft vorige week een ontmoeting gehad met het bestuur van de unionisten om hun bezorgdheid uit te spreken.
En de Moderator van de synode van de Free Presbyterians gaf ook aan dat hij erin geslaagd is de synode zover te krijgen dat die zich achter de verkiezingen stelt die door andere partijen afgewezen worden.

In het artikel staat: “Natuurlijk hebben wij nog niet alles bereikt, maar wij gaan door met onderhandelen en blijven vastbesloten om door te zetten.
“In deze uiterst belangrijke periode in de geschiedenis, moeten echte unionisten het initiatief nemen en Ulster aanvoeren. Nu is het niet de tijd om zich terug te trekken. Dit is de tijd om te laten zien waar we staan. Alleen als goed geïnformeerde en toegewijde unionisten kunnen wij het juiste oordeel uitspreken en Ulster uit de nacht naar het licht voeren.”

Naar men aanneemt heeft Ds. Paisley het redactioneel commentaar geschreven op dezelfde tijd dat hij zijn persoonlijke toesprak schreef in de fraaie voorlichtingskrant.
Hij maakte duidelijk dat het Akkoord opgesteld is door de Engelse en Ierse regeringen en niet door de DUP of een andere politieke partij.
“Door middel van onze vertegenwoordigers  zijn we er met moeite in geslaagd  de garantie te verkrijgen dat het volk van Noord-Ierland de gelegenheid heeft om hun oordeel over de voorstellen te geven.

“Andere politieke partijen hebben het verkiezingsplan reeds verworpen. Zij willen nu dat u zich definitief uitspreekt.
“Als u de Union wil redden en zelfbestuur wil, moeten de veranderingen in het Akkoord waarvoor de DUP met succes gevochten heeft om uw Engelse en democratische rechten te waarborgen, doorgevoerd worden.”
Intussen duren de besprekingen achter de schermen voort in een poging om er voor de tijdslimiet gesteld op vrijdag over een week uit te komen. Dan worden Paisley en Martin McGuiness genomineerd tot premier en vice-premier.

Men verwacht dat de Minister van Buitenlandse Zaken Peter Han morgen een verkiezingsdatum zal vaststellen voor een nieuwe wetgeving i.b.t. de procedures van een toekomstige Uitvoerende Raad en volksvertegenwoordiging gepubliceerd zullen worden.

Bron: Belfast Telegraph, 15 nov. 2006