Nu het ‘vredesproces’ in Noord-Ierland voorbij lijkt, beginnen de terroristische groepen zich weer te roeren. Naast de Continuity IRA, die recentelijk een bommemcampagne begon, lijkt ook de Ulster Volunteer Force (UVF) te zijn ontwaakt.

De Ulster politie heeft een waarschuwing doen uitgaan dat de UVF, een protestantse paramilitaire organisatie die de Belfast-akkoorden steunt, een algehele oorlog plant tegen een andere groep, de Loyalist Volunteer Force (LVF). Aldus de Belfast Telegraph.


De LVF, een gewelddadige afsplitsing van de UVF die zich officieel ook aan het staakt-het-vuren houdt, wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op een 46-jarige man in Portadown op 10 januari. De politie verwachtte een wraakactie, maar die bleef vooralsnog uit. Nu blijkt de UVF een grootschalige campagne van aanvallen op LVF-doelen voor te bereiden.

Gevangenisautoriteiten zeiden zich bewust te zijn van dreigementen aan gevangenen die banden hebben met de LVF. LVF-activist Mark ‘Swinger’ Fulton beweert een tip te hebben gehad dat hij op een dodenlijst van de UVF voorkomt.
In 1997 werd Billy ‘King Rat’ Wright, oprichter van de LVF, in een van de zwaarstbewaakte gevangenissen van Ulster doodgeschoten.
Sinds het tekenen van de Goede Vrijdagakkoorden zijn onderlinge schietpartijen.

Tussen rivaliserende terroristen aan de orde van de dag. Deze groepen, zowel protestants als rooms-katholiek beconcurreren elkaar onder meer in de drugshandel. De autoriteiten beschouwen deze schietpartijen echter niet als schendingen van de wapenstilstand.