Begin december vertoonde de BBC een documentaire over de moord op ex-president John F.Kennedy, veertig jaar geleden.
De documentaire, gemaakt door Mark Obenhaus, wil bewijzen dat de officiële versie, die verspreidt is door de Warren Commission, eigenlijk heel plausibel is. Lee Harvey Oswald was de enige schutter en er was absoluut geen sprake van een complot.

Men kan zich dan afvragen waarom in de periode na 22 november 1963, de dag van de moord, er meer dan honderd getuigen vermoord of op raadselachtige wijze verdwenen zijn of mysterieuze ongelukken kregen.
In november 1983, twintig jaar later, verscheen een lijst van alle vermoorde getuigen in het Amerikaanse blad The Rebel, opgesteld door Penn Jones Jr. (Disappearing Witnesses). Inmiddels is er ook een boek verschenen met nog meer getuigen die op een of andere manier zijn ‘kaltgestellt’. Het totale aantal loopt op tot 150.

De belangrijkste is Oswald zelf die veel uit de doeken had kunnen doen, ware hij niet door Jack Ruby neergschoten. David Ferrie wist hoe de zaak in elkaar stak, maar werd kort na de moord op Kennedy dood aangetroffen. Zelfmoord, te veel medicijnen ingenomen, maar iedereen twijfelt aan deze versie. Hij werd gedwongen en hoogstwaarschijnlijk met gebruik van geweld.

Andere getuigen uit ‘Disappearing Witnesses’:

Dorothy Kilgallen: de enige journaliste die een interview met Jack Ruby had, direct na de moord op Oswald. Er moest daarvoor een hoog geldbedrag op tafel gelegd worden. Na het interview zei Kilgallen dat ze deze zaak breed open zal gooien. Korte tijd daarna stierf ze mysterieus.

Tom Howard: advocaat van Jack Ruby. Ging volgens sommigen te ver met zijn activiteiten. Hij belandde in maart 1965 in een ziekenhuis en stierf daar plosteling aan een hartaanval.

Earlene Roberts: de hospita van Oswald. Ze getuigde tegen de versie van de Warren Commission. De periode daarna werd ze dagelijks lastig gevallen door de lokale politie. In april 1964 belandde ze in het ziekenhuis. Kort er voor had ze een hartaanval gehad.

Hale Boggs: lid van de Warren Commission. Uitte na het publiceren van het rapport openlijke kritiek op de gang van zaken en zette vraagtekens bij onbeantwoorde vragen. Kort daar na verongelukte hij in Alaska met zijn vliegtuig op mysterieuze wijze.

Warren Reynolds: hij was getuige van de moord op agent Tippit, een moord die wordt toegeschreven aan Oswald. Twee maanden na de moord op Tippit werd hij bij de FBI geroepen. Hij zei dat Oswald niet op de plek des onheils kon zijn. Twee dagen na het verhoor in januari 1964, werd Reynolds vermoord met een schot in zijn hoofd.

Hank Killam: een andere onderhuurder van een pand waar ook Oswald verbleef kende Oswald vrij goed. De FBI doorzocht later zijn buitenhuis in Florida. Zijn vrouw belde hem op thuis te komen. Hij is nooit aangekomen. Niet ver van zijn huis werd hij gevonden met een doorgesneden halsslagader.

Guy Bannister: privé-detective. Nadat hij door de Warren Commission was gehoord, stierf hij aan een hartaanval, hoewel getuige zagen dat hij een schotwond in zijn borst had.

Domingo Benavides: getuige van de moord op agent Tippit ontkende dat Oswald daarbij aanwezig was. De politie dreigt hem dat hij zijn mond te houden. Zijn schoonvader begint zijn eigen onderzoek, eventjes maar, want twee weken later werd hij vermoord in zijn eigen huis. De moordenaar ontsnapte maar werd door een politieauto die vlak langs hem reed, volledig over het hoofd gezien. Domingo’s broer Eddy wordt vermoord in een bar, maar volgens sommigen was het de bedoeling dat Domingo vermoord moest worden.

Lee Bowers: hij was één van de 65 getuigen die de moord op Kennedy voor zich zag gebeuren. Bowers was een hijskraanmachinist en had een uitstekend zicht op Dealey Plaza. Bowers zag de moordenaars van Kennedy op de Grassy Knoll staan, die hij goed wist te beschrijven.
In zijn verklaring tegenover de politie werd hem te verstaan gegeven zijn mond te houden. Drie jaar later kwam hij bij een auto ongeluk om het leven. Zijn auto werd tegen een brugpijler gesmeten, vermoedelijk door een springlading onder zijn auto.
Veel van de 65 getuigen die gehoord en gezien hebben dat er minstens van twee kanten werd geschoten, zijn op een of andere manier uit de weg geruimd.

Harold Russell: getuige van de moord op agent Tippit. Hij verklaarde dat hij Oswald niet op de plek van de moord had gezien. Hij werd kort daarna door de politie bedreigd en in elkaar geslagen, daardoor belandde hij in een ziekenhuis waar hij een paar uur later aan een ‘hartfalen’ stierf.

James Worrell: Hij zag iemand wegglippen uit de achterdeur van het Texas Schoolbook Depository, direct na de fatale schoten. De Dallas politie was niet blij met zijn verklaring. Hij stierf door in scène gezet motorfiets ongeluk korte tijd later.

Gary Underhill: voormalig CIA agent. Hij verklaarde dat hij wist wie er verantwoordelijk was voor de moord op Kennedy. Een half jaar later werd hij door onbekenden neergeschoten.

Delilah Walle: animatiemeisje in de nachtclub van Ruby. Begon met een boek over de Kennedy moord met nieuwe informatie. Haar kersverse echtgenoot schoot haar dood.

Nicholas J.Chetta: lijkschouwer van David Ferrie. Had een heel ander verhaal dan de politie. Stierf aan een hartaanval in het Mercy Hospital in mei 1968, hoewel hij kerngezond was.

Roger Dean Craig: een van de getuigen van de moord op Dealey Plaza. Schreef twee manuscripten over wat hij gezien had. Hij verloor zijn baan bij de politie van Dallas, omdat hij zijn verklaring niet in wilde intrekken. Werd vermoord gevonden, vlakbij zijn huis.

Cliff Carter: adviseur van Lyndon B. Johnson. Hij zat in de limousine die achter de limousine van Kennedy reed. Hij zag wat er gebeurde. In 1971 stierf hij op mysterieuze wijze.

Lou Staples: een radiopresentator die veel aandacht schonk aan de Kennedy moord. Hij kreeg vanuit heel Amerika veel reacties. In 1977 werd hij gevonden met een kogelgat in zijn rechterslaap, hoewel Staples linkshandig was.

Jack Zangetty: hoteleigenaar met connecties in de onderwereld. Hij verklaarde, een dag na de moord op Kennedy, dat Oswald niet Kennedy heeft vermoord. Hij verklaarde diezelfde dag tegenover vrienden ook dat ‘morgen Jack Ruby Oswald gaat vermoorden en dat een prominent lid van de Sinatra familie zouden worden ontvoerd om de aandacht van de moord op Kennedy af te leiden’. Twee weken later werd Zangetty dood in een meer gevonden. In zijn lichaam zaten twee kogelgaten.

En er zijn nog meer dan 100 andere getuigenissen…

Er zijn in totaal bijna 150 getuigen vermoord. 150 verschillende verhalen, die allen de ware toedracht van de moord op Kennedy konden onthullen. Ieder met zijn eigen getuigenis, de een overtuigender dan de ander. Maar ieder had een stukje van de waarheid. Een waarheid die veertig jaar later nog steeds niet boven water is gekomen.