De vervolging van evangelische christenen in Mexico neemt toe. In de deelstaten Chiapas, Hidalgo, Tlaxcala en Oaxaca hebben deze gelovigen steeds vaker te maken met tegenwerking, dreigementen en geweld. Bovendien worden nog altijd 43 christenen onschuldig vastgehouden. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen.

In het dorpje San Nicolas in Hidalgo dreigen bijvoorbeeld veertig protestantse gezinnen het dorp uit te worden gezet door de rooms-katholieke meerderheid. Als reden wordt opgegeven dat deze christenen zich niet inzetten voor stadsprojecten. Betogingen van enkele honderden protestanten hebben tot nu toe niets uitgehaald. Volgens de katholieken zullen ze hun dreigement uitvoeren als de autoriteiten “een keer ergens anders druk mee zijn”.

Een baptistenkerk in de stad Arenal, eveneens in Hidalgo, moet omgerekend een bedrag van ongeveer 14.000 euro betalen. De kerk heeft de afgelopen jaren niet meebetaald aan een katholiek festival en moet het gemiste bedrag nu in eens betalen. Anders worden de baptisten verbannen uit Arenal.

Een pinksterkerk in Remedios is verplicht de katholieke gemeenschap een vergoeding te betalen voor elke kerkdienst die wordt gehouden. Anders worden ook hier de kerkleden het dorp uitgezet.

In de buurstaat Tlaxcala doen zich vergelijkbare problemen voor. Een pinksterkerk uit de plaats La Trinidad wilde begin november een evangelisatiebijeenkomst houden, maar die werd verstoord door een groep van ruim driehonderd mensen. Die hadden blikken met benzine bij zich en dreigden de vrouwen te verkrachten en de andere deelnemers levend te verbranden. Het evenement is toen afgeblazen. Vier gezinnen die lid zijn van de pinksterkerk en wonen in La Trinidad worden bedreigd met uitzetting.

In de stad Santo Domingo Albarradas in de zuidelijke deelstaat Oaxaca hebben evangelische christenen dit jaar te maken gehad met intimidatie, geweld en korte periodes in de gevangenis. Verschillende evangelische gezinnen zijn in september uit hun huizen verjaagd. Ook werden in maart een kerk en achttien huizen van evangelische christenen in brand gestoken.

Evangelische christenen in de deelstaat Chiapas (vooral indianen) hebben al veertig jaar te maken met vervolging en het eind is nog niet in zicht. Zo werd Miguel Hernandez Lopez van 7 tot en met 9 november gevangen gezet en kreeg hij een boete van omgerekend 430 euro wegens “zijn toetreding tot het evangelische christendom”. Ook is zijn huis afgesneden van water en elektriciteit. Ook een andere evangelische christen werd twee dagen opgesloten en veroordeeld tot het betalen van zo’n 430 euro. Deze man weigerde financieel bij te dragen aan een katholiek festival.

Bovendien zitten nog 77 mensen onschuldig vast voor een terroristische aanslag in de stad Acteal, waarbij 45 mensen werden doodgeschoten. Van de huidige 77 gevangenen zijn er tien in de gevangenis tot geloof gekomen en 33 waren al christen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de 77 onschuldig zijn. Toch heeft de rechtbank afgelopen maand in hoger beroep 22 van de evangelische christenen opnieuw tot 36 jaar cel veroordeeld. Ook de andere gevangenen hebben nog een hoger beroep lopen, maar zij hebben weinig hoop op een goede afloop. Stichting Open Doors heeft een schrijfactie voor de gevangen Mexicanen gelanceerd. Ook worden christenen aangemoedigd te protesteren bij de lokale autoriteiten. Adressen kunnen worden gevonden op www.opendoors.nl onder schrijfadressen.