AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
Voor het eerst sinds het einde van de oorlog in Vietnam, constateren zowel het Amerikaanse volk als beleidsmakers, academici en journalisten dat Washington een minder belangrijke rol speelt op het wereldtoneel dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit het laatste vierjaarlijkse onderzoek door de Council on Foreign Relations (CFR) en Pew Research dat begin december is gepubliceerd. Dat meldt het persbureau IPS

Een meerderheid van 53 procent van de volwassen respondenten zegt dat de VS minder belangrijk en krachtig zijn in de wereld dan in 2004. Een jaar eerder waren de VS Irak binnengevallen. Veel commentatoren in de VS vergeleken de Amerikaanse dominantie in die tijd met het Romeinse en Britse Rijk. Tweeënzestig procent van de leden van de CFR stemden in met de stelling dat Washington momenteel minder macht heeft dan in 2004. De leden van de CFR bestaan voornamelijk uit huidige en voormalige beleidsmakers, academici, directeuren van bedrijven, journalisten en andere professionals die doorgaans worden gezien als het Amerikaanse ‘buitenland-establishment’.

Uit het nieuwe onderzoek blijk ook een ambivalente houding over de rol die Washington momenteel speelt. Tweeënvijftig procent van het publiek is het eens met de stelling dat “de VS zich met hun eigen zaken moeten bemoeien internationaal en andere landen hun eigen zaken zo goed mogelijk moeten laten oplossen.” Dat is het hoogste percentage sinds deze vraag een halve eeuw geleden voor het eerst werd gesteld door opiniepeilers en negen procent hoger dan in de nadagen van de Vietnamoorlog. Ook vindt tachtig procent van de ondervraagden dat Washington “zich meer moet concentreren op nationale problemen” dan op internationale activiteiten. Dat is 11 procent hoger dan in 2004. Aan de andere kant zegt twee derde van de ruim tweeduizend respondenten dat grotere betrokkenheid van de VS bij de wereldwijde economie goed is.

In het onderzoek werden op een aantal punten significante verschillen gevonden tussen de mening van het publiek en die van de elite. Twaalf procent van beide groepen vond dat Amerika “de enige leider in de wereld” moet zijn. Respectievelijk 72 en 86 procent van het publiek en de CFR-leden vond dat Amerika “een gedeelde leiderschapsrol” moet spelen.

Van de grote meerderheid die voor “gedeeld leiderschap” is, zei 55 procent van de elite dat de VS de meest assertieve wereldmacht moeten zijn. Slechts 20 procent van het publiek ziet die rol weggelegd voor de VS. Eenenvijftig procent van het publiek vindt dat Washington “niet meer of minder assertief” moet zijn dan andere wereldmachten.

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen in het Nederlands en het Frans levert aan printmedia en websites. De redactie in Brussel werkt met input van 350 correspondenten in 150 landen en schrijft eigen artikelen. Het zwaartepunt ligt bij berichtgeving uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. IPS heeft ook bijzondere aandacht voor thema’s als milieu, globalisering, migratie, de situatie van minderheden en ontwikkeling. IPS Vlaanderen maakt deel uit van Inter Press Service International Association (IPS Internationaal), een internationale vereniging van beroepsjournalisten en andere leden die actief zijn in de communicatiesector.

Bron: www.ipsnews.be