AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
Elk jaar wagen waarzeggers, horoscoop deskundigen, kristalbolkijkers, astrologen, zelfbenoemde profeten en andere charlatans zich aan de voorspellingen van het volgende jaar. In praktisch alle gevallen blijken voorspellingen niet uit te komen.

Ook in het afgelopen jaar was dit het geval: geen enkele voorspelling kwam uit. Dit meldt Idea Spektrum, het Duits evangelische weekblad. Idea baseert zijn onderzoek op onder andere de bevindingen van het ‘Gesellschaft zur wissenschaflichen Untersuchung von Parawissenschaften’ in Darmstadt. Hun website is: http://www.gwup.org.

De voorspellingen betreffen meestal aanslagen, natuurrampen en andere catastrofes, politieke moorden, trouwerijen van bekende Hollywood acteurs en scheidingen van prominenten. Ook over de vraag wie dit jaar Europees voetbalkampioen zou worden heeft menigeen een voorspelling gedaan. De juistheid van alle voorspellingen lag bij nul, net als alle voorgaande jaren.

Met name voorspellingen over aankomende natuurrampen waren bijzonder vaag. Zoals bijvoorbeeld de voorspelling van het medium Susanne Eder: “De Uranus-Pluto verbinding zorgt in de toekomst voor meer vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.”

De meeste voorspellingen zijn zo vaag dat er niet eens concrete plaatsen of tijden genoemd worden. Deze voorspellingen zijn dus ‘compleet waardeloos’, aldus de wiskundige Michael Kunkel uit Wuppertal. “Natuurrampen, terreuraanslagen en ongelukken voorspellen zonder concrete aanwijzing is net zoiets als voorspellen dat het in de winter wel eens koud zou kunnen worden.”

Zo zou er een aanval van reusachtige vleermuizen in Zuid-Amerika plaatsvinden en het Texaanse stadje El Paso zou worden aangevallen door monsterreptielen. Ook Hillary Clinton zou de Nobelprijs voor de vrede ontvangen.

Zo heeft een enkeling een aardbeving op 11 mei 2011 in Taiwan voorspeld en op dezelfde datum een aardbeving in Rome. Ze hebben niet plaatsgevonden. De alles verwoestende tsunami in Japan in maart 2011 heeft niemand kunnen voorspellen.

Een bekende waarzegster in Duitsland, Elisabeth Teissier, voorspelde een succesvol jaar voor Dominique Strauss-Kahn, de voormalige chef van het Internationale Monetaire Fonds. In werkelijkheid kwam hij in een ongekend seksschandaal terecht en moest uiteindelijk zijn biezen pakken. Een andere waarzegger voorspelde de scheiding van een bekend muziekduo in Duitsland. In werkelijkheid kon hij afscheid nemen van zijn eigen vrouw die de kuierlatten nam. De astrologe Iris Treppner voorspelde diverse voetbaluitslagen. Geen één kwam er uit.

De GWUP is een Duitse organisatie, een beweging van sceptici, die niet alleen claims van voorspellers, astrologen en waarzeggers onder de loep neemt, maar ook een beloning van 10.000 euro uitlooft aan degene die iets juist voorspeld heeft. Degene die denkt dat hij of zij dit aankan, mag zich aanmelden op http://blog.gwup.net/2009/08/05/psi-test-gwup-skeptiker-preisgeld/.
Tot nu toe is de 10.000 euro nog niet uitgekeerd.

De GWUP organiseert het hele jaar door in Duitsland bijeenkomsten en congressen waar de laatste bevindingen kritisch geanalyseerd worden. Van 18 tot 20 mei 2012 organiseerde zij het zesde World Skeptics Congress in Berlijn. Site: http://www.worldskeptics.org/. Op hun site staat ook een ‘Prognosencheck’. Je kunt controleren of alle voorspellingen van de dames en heren ook enig hout snijden.

Vermakelijker, maar op zijn minst net zo serieus is de ‘Wahrsagercheck’. http://www.wahrsagercheck.de. Hier wordt onder andere uitgelegd hoe een horoscoop wordt getrokken.

Op de site wordt beweerd dat er mensen zijn die hier serieus werk van maken. Maar er zijn er ook die welbewust mensen misleiden om financieel gewin. “Het feit dat iemand serieus met dit vak bezig is, zegt niets over de trefzekerheid van zijn of haar voorspellingen. Een sportvisser die met de beste uitrusting in het plaatselijke zwembad op forellenjacht gaat, kan bijzonder serieus met zijn vak bezig zijn, maar hij zal niets vangen.” Vanaf 2002 worden de voorspellingen op hun site bijgehouden en wat daarvan ook werkelijk heeft plaatsgevonden.

Hoewel beide organisaties niet bepaald vanuit christelijk standpunt hun activiteiten ondernemen, ontmaskeren beiden de leugenachtige wereld van astrologen, voorspellers en waarzeggers op wetenschappelijke gronden.
De Duitse arts en journalist Hoimar von Dithfurth zei ooit: “De astrologie is een vorm van bijgeloof die zich aanmatigt, God in de kaarten te kijken.”