De vraag naar bijbels in China verandert. Dat meldt Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. De vraag naar ‘gewone’ bijbels is nog altijd hoog, maar in vergelijking met een aantal jaren geleden sterk afgenomen. De Chinese Kerk heeft bovendien steeds meer behoefte aan studiebijbels, kinderbijbels, bijbels in minderheidstalen en pinyin-bijbels (pinyin is de Chinese taal in Westerse letters).

Het is tegenwoordig in bepaalde delen van China veel makkelijker om aan een bijbel te komen. Bij een staatsdrukkerij rollen jaarlijks miljoenen bijbels van de persen en het aantal verkooppunten is toegenomen. Toch gaat Open Doors door met het verspreiden van ‘gewone’ bijbels. “Om drie redenen”, zegt Open Doors-woordvoerder Jenö Sebök. “De bijbels worden vooral verkocht via winkeltjes van de Driezelfkerken, de staatskerk. Die zijn voornamelijk gevestigd in steden. Vele christenen moeten uren reizen voor ze bij zo’n winkel zijn. Sommige van die winkels zijn bovendien alleen een uurtje geopend op zondag. Ten tweede, officieel hoeven gelovigen zich niet te registreren. Maar wij kennen gevallen van christenen die dat wel moesten, zeker als ze meer dan één exemplaar kochten. Een contactpersoon van Open Doors deed eens een bestelling van tienduizend stuks voor zijn huiskerkverband en werd weken gevangen gehouden en ondervraagd over zijn kerk. De laatste reden is dat miljoenen arme Chinezen geen bijbel kunnen betalen, hoewel bijbels voor onze begrippen erg goedkoop zijn.”

China telt zo’n zestig tot tachtig miljoen christenen. Naar schatting komen dagelijks duizenden mensen tot geloof. Sebök: “De Chinese kerk is erg zendingsgericht. De kerken willen niets liever dan iedere  bekeerling een bijbel of tenminste een nieuwe-testament geven. Verder vraagt de kerk om speciale bijbels, zoals studiebijbels, kinderbijbels, pinyin-bijbels en bijbels in minderheidstalen. Op haar verzoek werkt Open Doors ook aan dunnere en kleinere bijbels, en een jeugdbijbel, die begin 2008 af moet zijn. Uiteraard gaan we ook door met het verspreiden van christelijke boeken, die in China nauwelijks verkrijgbaar zijn.”

Open Doors heeft in de eerste negen maanden van dit jaar 2,2 miljoen bijbels, boeken en andere materialen gedistribueerd in China, waarvan ongeveer 375.000 bijbels. Aan het eind van dit jaar hoopt Open Doors dat zo’n drie miljoen stuks lectuur hun weg naar de christenen hebben gevonden.

Vooral de pinyin-bijbels maken veel los. “De jonge kinderen konden de bijbel zelf niet lezen, omdat het Chinese karakterschrift te moeilijk is. Nu hebben ze eigen exemplaren en lezen ze zelf trots en enthousiast in de Bijbel. Het nieuws over deze pinyin-bijbel verspreidt zich snel in de omgeving. Allerlei kerken in de omgeving vragen hoe zij aan deze bijbel kunnen komen”, aldus een Chinese zondagsschoolleraar.