AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
In januari 2014 worden de Public Eye Awards voor het meest onverantwoorde bedrijven uitgereikt. Genomineerd wegens slecht ecologisch en sociaal beleid zijn onder meer GAP, FIFA, Gazprom en Syngenta/Bayer/BASF. De winnaar wordt opgenomen in de Hall of Shame, tussen eerdere boosdoeners Shell, Goldman Sachs, Barclays, Wal-Mart en Chevron.
Vanaf deze maand kan er gestemd worden op de publieksprijs en Gazprom lijkt de grootste kanshebber. Dit schrijft Selma Franssen op de website www.dewereldmorgen.be

De Berne Declaration (BD) en Greenpeace presenteren in januari de Public Eye Awards 2014, die uit een juryprijs en een publieksprijs bestaan. In de jury zitten onder meer wetenschapster en activiste Vandana Shiva en Greenpeace directeur Kumi Naidoo.
Online stemmen voor de publieksprijs kan via de website van Public Eye. Gazprom ligt momenteel aan kop met 34.713 stemmen en FIFA volgt met 13.340 stemmen. Gazprom werd onlangs nog uitgeroepen tot aanvoerder van de meest vervuilende bedrijven ter wereld.

De Public Eye Awards roepen mensen over de hele wereld op om de ergste misdrijven tegen het milieu en mensenrechten te be- en veroordelen. Genomineerd voor de gevreesde anti-prijs zijn de bedrijven Eskom, FIFA , Gap, Gazprom, Glencore Xstrata, HSBC, Marine Harvest en Syngenta / Bayer / BASF.
Al deze bedrijven hebben, op verschillende manieren, mensenrechten geschonden met hun zakelijke activiteiten of ingezet op vernietiging van het milieu. Volgens de organisatie hebben ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genegeerd. Er kan tot het begin van het World Economic Forum (WEF) op 22 januari gestemd worden. De Universiteit van St. Gallen in Zwitserland beoordeelde de 19 nominaties die waren ingediend en een onafhankelijke jury selecteerde hieruit de acht ernstigste gevallen:
Eskom is een energiebedrijf dat eigendom is van de Zuid-Afrikaanse staat. Eskom produceert ongeveer 90 procent van zijn energie in 19 kolencentrales. Het verbranden van steenkool veroorzaakt niet alleen broeikasgassen, maar is ook zeer schadelijk voor de gezondheid.

Brazilië ervaart dat gastland zijn van het WK voetbal in 2014 ook nare gevolgen heeft, met name voor degenen die in de onmiddellijke nabijheid van de voetballocaties wonen. Honderdduizenden hebben gedwongen hun huizen moeten verlaten in de twaalf steden waar de wedstrijden zullen plaatsvinden, waardoor ze vaak ook hun werk verloren hebben met dank aan de FIFA

Na de ineenstorting van de Rana Plaza fabriek in Bangladesh, die meer dan 1.100 mensen het leven kostte, hebben meer dan 100 kledingbedrijven het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh ondertekend in een poging de veiligheid in fabrieken te verbeteren. Kledingketen GAP, die op grote schaal kleding uit Bangladesh afneemt, weigert echter verantwoordelijkheid te nemen.

Gazprom is het eerste bedrijf dat een boorplatform plaatste op de met ijs overdekte Pechora-zee in het Noordpoolgebied. Plannen van het bedrijf om de eerste Arctische olie te produceren in december 2013, krijgen kritiek vanwege de ernstige milieurisico’s. Tot dusver heeft Gazprom geweigerd om haar noodplan in geval van een olieramp bekend te maken.

Glencore Xstrata is een van ‘s werelds grootste handelsbedrijven voor grondstoffen zoals steenkool, olie, koper, zink, lood, aluminium, graan en oliehoudende zaden. Als gevolg van Glencore Xstrata’s mijnbouwactiviteiten in onder meer Peru, zijn lokale en inheemse bevolkingsgroepen verdreven van hun grondgebied. De activiteiten van het bedrijf vervuilden water en land, verdeelden hele gemeenschappen en compromitteerden de lokale democratie.

De bedrijfsactiviteiten van Hongkong and Sjanghai Banking Corporation (HSBC) reiken verder dan de grenzen van Europa. Ook in landen als Maleisië, Indonesië en Liberia is deze bank actief. Daar zijn ernstige gevallen van landroof en mensenrechtenschendingen blootgelegd. HSBC is betrokken bij de financiering van palmoliebedrijven Sime Darby en Wilmar International, die bekend staan om hun rampzalige mensenrechtenbeleid.

De Noorse Marine Harvest Group is de grootste producent van gekweekte zalm wereldwijd en een grote speler in de internationale vishandel. In eigen land wil Marine Harvest zich graag profileren als groen en transparant, terwijl de praktijken van het bedrijf in Chili voor milieurampen en sociale problemen zorgden.

Syngenta, Bayer en BASF zijn multinationals die giftige pesticiden produceren en verkopen. Deze pesticiden zijn mede verantwoordelijk voor de massale sterfte van bijen en andere bestuivers die belangrijk zijn voor het milieu, de landbouw en de mondiale voedselproductie. Dit trio begon verschillende rechtszaken tegen een Europees verbod op deze pesticiden.

De website van Public Eye laat ook zien welke mannen aan het hoofd van de genomineerde bedrijven staan (geen enkele genomineerde heeft een vrouw als CEO) en daarmee de verantwoordelijkheid dragen voor mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling. De site geeft tevens informatie over hun salarissen, waarvan het merendeel uit zes cijfers bestaat.

Op 23 januari 2014 zal tijdens het World Economic Forum in Davos bekend worden gemaakt wie met de ‘eer’ gaat strijken.

Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/12/06/welke-foute-multinational-verdient-een-plek-in-de-hall-shame