De militaire uitgaven bereikten vorig jaar (2005) het record van 1.118 miljard dollar (889 miljard euro). Voor dit jaar (2006) wordt er wederom een stijging van militaire uitgaven verwacht. Het nieuwe rapport van het SIPRI zal volgend jaar rond mei of juni verschijnen.

De grootst wapenexporteur was Rusland. De beste klanten van Moskou zijn India en China. Moskou wordt ervan beschuldigd een zeer onverantwoordelijke wapenexporteur te zijn. Dit meldt De Tijd, het financiële dagblad van België.

De militaire uitgaven in 2005 stegen in vergelijking met 2004 met 3,4 procent tot de recordsom van 1.116 miljard dollar en bereikten een bedrag van 173 dollar per hoofd van de wereldbevolking. Dat blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
De Verenigde Staten nemen 48% van het totaal bedrag voor hun rekening en laten daarmee Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en China ver achter zich. Die vertegenwoordigen elk 4 tot 5% van het totaal.
De Amerikaanse militaire uitgaven gingen vorig jaar voornamelijk naar de oorlogen in Irak en Afghanistan en werden extra de hoogte in gedreven door de tropische cyclonen Katrina en Rita.
De grootste wapenexporteur vorig jaar was Rusland, net als de voorgaande vier jaar. Rusland neemt circa 30% van de wapenexport voor zijn rekening en overtreft daarmee de VS, Frankrijk en Duitsland en Groot-Brittannië.
De Britten waren samen met de Grieken, de Israëliërs en de Egyptenaren de beste klanten van de VS. Het leeuwendeel van de Russische export was bestemd voor India en China.
De hogere olieprijzen stelden de Russen in staat ook zelf meer geld te pompen in bewapening, net als de olie en gasproducenten Algerije, Azerbaidzjan en Saoedi-Arabië.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International begint China zich te ontpoppen tot een van de grootste maar ook meest gesloten en onverantwoordelijke wapenexporteurs. De Chinese wapenexport wordt geraamd op 1 miljard dollar per jaar.
Vaak bestaat de handel uit de ruil van wapens voor grondstoffen waarmee de snel groeiende Chinese economie gevoed wordt, schrijft AI in een rapport.
China is bovendien de enige exporteur die geen enkel multilateraal accoord heeft getekend met criteria die moeten verhinderen dat de geleverde wapens gebruikt worden voor de schending van de mensenrechten.
Volgens AI hebben wapens uit China bijgedragen tot het in stand houden van brutale conflicten, criminele gewelddadigheden en andere grove schendingen van de mensenrechten in land als Soedan, Nepal, Myanmar en Zuid-Afrika.  Peking wees overigens de kritiek van AI van de hand.

De meeste van de gewapende conflicten die vorig jaar woedden, vonden plaats in Azië, stelde SIPRI vast.
De organisatie tekende 17 conflicten op, het laagste niveau sinds het einde van de koude oorlog. Voor het tweede op rij woedde er geen oorlog tussen landen onderling. Godsdienst begint volgens het instituut een steeds belangrijkere rol te spelen in conflicten. De inspanningen om de vrede te bewaren namen vorig jaar ook toe. Het aantal vredesmissies steeg tot 58. Daaraan namen 289.500 militairen en 175.000 burgers deel. De meeste inspanningen gingen naar Afrika. Liefst 75% van wat de Verenigde Naties besteden aan vredesmissies ging naar het Afrikaanse continent.