AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
Toen burgers de dictaturen in Egypte en Libië eerder dit jaar omver wierpen, ontdekten zij luisterruimtes met apparaten van de Britse Gamma Corporation, het Franse Amesys, het Zuid-Afrikaanse VASTech en het Chinese ZTE Corp. Hiermee werden alle online acties van deze activisten en alles wat ze op de telefoon deden, in de gaten gehouden. Dit meldt de Hobby Computer Club (HCC) afgelopen week op haar website.

Dit verhaal klinkt schokkend, maar het is nog maar het topje van de ijsberg. Systemen die communicatie op enorme schaal onderscheppen – van politiek andersdenkenden, maar ook van gewone burgers – zijn een realiteit, en ze worden gebouwd door westerse bedrijven.

Deze week is de klokkenluiderssite WikiLeaks begonnen met het vrijgeven van een database van honderden documenten van maar liefst honderdzestig bedrijven in de beveiligingsindustrie. De organisatie van Julian Assange laat zijn licht schijnen op deze geheime industrie, die een groeispurt heeft doorgemaakt sinds 11 september 2001 en miljarden dollars per jaar waard is.

Internationale beveiligingsbedrijven zijn gevestigd in de meer technologisch geavanceerde landen, maar ze verkopen hun technologie aan alle landen van de wereld. Deze industrie is in de praktijk niet gereguleerd.

Zo kunnen ook inlichtingendiensten, het leger en de politie van dictatoriale regimes op massale schaal telefoongesprekken onderscheppen en computers overnemen zonder dat ze de hulp van telecomaanbieders hoeven in te schakelen.

Maar de WikiLeaks Spy Files zijn meer dan een aanklacht tegen ‘goede westerse landen’ die exporteren naar ‘slechte derdewereldlanden’. Westerse bedrijven doen ook goede zaken met de verkoop van een breed scala aan afluistersoftware aan de inlichtingendiensten in de eigen regio en ook in dit geval lijken burgerrechten onder druk te staan.

In de traditionele spionnenverhalen ‘buggen’ inlichtingendiensten als de AIVD de telefoon van één of twee mensen die van belang zijn. Maar de laatste tien jaar zijn systemen voor massale surveillance de norm geworden. Bedrijven zoals VASTech verkopen apparatuur om de telefoongesprekken van hele landen op te nemen. Andere apparatuur legt de locatie van elke mobiele telefoon in een stad vast.

Er zijn zelfs systemen op de markt om een computervirus te sturen naar iedere Facebook-gebruiker of smartphone-eigenaar uit een hele bevolkingsgroep. Beveiligingsbedrijven als SS8 in de VS, Hacking Team in Italië en VUPEN in Frankrijk fabriceren trojans (denk aan het paard van Troje) die individuele computers en telefoons (waaronder iPhones, BlackBerries en Androids) kapen.

Andere bedrijven, zoals Phoenexia in Tsjechië, werken samen met het leger bij het ontwikkelen van spraakanalyse-instrumenten. Ze identificeren personen naar geslacht, leeftijd en zelfs emotie en volgen ze op basis van ‘voiceprints’. Blue Coat in de VS en Ipoque in Duitsland verkopen tools aan de regeringen van onder meer China en Iran om te voorkomen dat dissidenten zich online organiseren.

En dit was nog maar een greep uit deze nieuwe ‘leak’. Binnenkort komt er nog meer informatie, belooft Julian Assange.

Veel van de vermelde apparatuur kan ook op legitieme manier worden gebruikt. Het is evenmin duidelijk of de apparaten rechtstreeks aan dictaturen werden verkocht, of er via andere wegen terecht kwamen.

Wikileaks werkte aan dit dossier samen met onder meer The Washington Post, de Duitse zender ARD en enkele andere media en organisaties. De lijst van Wikileaks bevat heel wat gerespecteerde technologiebedrijven die wellicht niet blij zullen zijn om in één mandje te worden gegooid met leveranciers van afluisterapparatuur. Het gaat onder meer om Hewlett-Packard en Cisco. Ook Nuance, het bedrijf dat de spraaktechnologie van Lernout & Hauspie overnam, wordt vermeld.

Overgenomen van www.hcc.nl

Lienden, 28 december 2011