Sommige landen zien weinig of geen gevaar meer en zijn bezig met een algemene ontwapening. Van vijanden, nu en in de toekomst, willen ze niets zien of horen.


Op dit gebied lopen de V.S. vooraan, zegt Howard Banks in het maandblad ‘Forbes’, en dat in plaats van dag en nacht paraat te zijn, bewapend met voldoende reserves om twee oorlogen tegelijk te kunnen voeren.

Banks denkt aan de oorlog in de Perzische Golf (Koeweit en Irak) wat daar niet allemaal aan te pas kwam om de vijand te verslaan. Het werk werd overigens niet eens afgemaakt.
Als nu op hetzelfde moment elders een oorlog was ontstaan, had het Westen (de V.S.) dan voldoende middelen om daar ook de strijd aan te binden?

Het Verenigd Koninkrijk gaat het grootste deel van haar ‘vrije val’ atoombommen afschaffen, maar gaat géén duikboten uit de vaart te nemen.
Merkwaardig is wel dat de Britse vloot nu 33.574 ambtenaren nodig heeft om 114 oorlogsschepen in de vaart te houden, 295 per schip; terwijl het destijds slechts 10.915 ambtenaren nodig had voor 295 schepen. Aldus admiraal C.Northcote Parkinson.

De Verenigde Staten zijn druk bezig met ontwapenen. Het Witte Huis heeft een lijst opgesteld van wat er minimaal aanwezig moet zijn. De budget-analist Larry Di Rita zegt dat daar niet genoeg geld voor uit is getrokken.
Een overzicht:
12 leger divisies, 3 tekort,
14 luchtmachtsgroepen, 6 tekort
290 marineschepen plus acht vliegdekschepen, 56 schepen en 4 vliegdekschepen tekort,
134.000 man marinepersoneel, 40.000 tekort.

Volgens het gewezen hoofd van het departement van defensie, Sean O’Keefe, heeft Washington ongeveer 120 miljard dollar te weinig uitgetrokken om het leger op het peil van 1993 te houden.
Luchtmacht-generaal John Loh heeft het ‘Centrum voor Veiligheidspolitiek’ verteld dat hij 210 operationele bommenwerpers tot zijn beschikking moet hebben. Hij heeft maar geld ontvangen voor slechts 80 exemplaren. Dat is minder dan wat hij in de oorlog tegen Irak nodig had…

De marine krijgt geen nieuwe vliegtuigen voor de vliegdekschepen. De aanwezige vliegtuigen zijn wél over twee jaar versleten! De schepen mogen alleen nog 5-inch kanonnen gebruiken, die ongeschikt zijn om een landingsoperatie te ondersteunen.
Het budgetbureau van het Amerikaanse Congres heeft vastgesteld dat het hele defensieapparaat al zover achterop is geraakt, dat er 33 miljard dollar nodig is om de zaak ‘op peil’ te brengen, d.w.z. klaar voor onmiddellijk gebruik.
Nú zou het drie maanden duren om deel te kunnen nemen aan een nieuwe oorlog, waar ook ter wereld. Training en paraatheid lijden hier erg onder.

Er is 39 miljoen dollar defensiegeld gebruikt om de metro van San Francisco rijdende te houden en 21 miljoen om oude bruggen te repareren (met reserve onderdelen van Stealth bommenwerpers).
Als dit alles mogelijk is en door blijft gaan zal Amerika zich niet meer kunnen verdedigen. En dit houdt ook in dat het anderen niet kan helpen in geval van nood.