Zimbabwe – Omdat zij zonder toestemming van de politie een bidstond in Chitungwiza, Zimbabwe, bijgewoond hebben, zijn op 21 augustus vijftien kerkelijke leiders gearresteerd. Dat meldt SW Radio Africa, een onafhankelijk radiostation in Zimbabwe.

De Mutambara Movement for Democratic Change (MDC), de voornaamste oppositie van Labour van het regime Mugabe, stelde in een persverklaring: “Aanvankelijk werden de voorgangers opgepakt op zaterdag 18 augustus in het pand waar de bidstond plaatsvond, wegens een niet-goedgekeurde samenkomst. Na betaling van een boete van omgerekend 150 euro per persoon werden zij vrijgelaten. Tot hun verrassing werden zij op 20 augustus opnieuw gearresteerd.”


De parlementsleden Job Sikhala en Goodrich Chimbaira hadden de bidstond ook bijgewoond. Onder de arrestanten bevinden zich bisschop Samuel Pasula, ds. Mabhena, ds. Patrick Thole, ds. Gordon Chinogurei en een voorganger die slechts bekend is als ds. White.

De MDC zei verder: “Alleen al de suggestie dat de voorgangers toestemming hadden moeten vragen voor een bidstond is symptomatisch voor een regering die zo paranoïde is geworden dat het idee van een parlementslid van de oppositie die zo’n dienst bijwoont haar een delirium bezorgt.”

Te midden van de politieke onrust en onzekerheid in Zimbabwe heeft de kerk lange tijd openlijk en ongehinderd kunnen functioneren. Tot voor kort heeft de kerk afstand bewaard van de politieke arena. Maar met de toegenomen druk op de kerken om partij te kiezen, zijn ook de problemen toegenomen. Er doen veel rapporten de ronde over geestelijken en kerkleden wie het lastig gemaakt wordt. Maar die kerken die ervoor gekozen hebben zich buiten de politiek te houden lijken zonder bemoeienis te functioneren.
Daar waar de kerk opkomt voor mensenrechten en democratie houdt Open Doors de situatie in Zimbabwe scherp in de gaten.